Productinformatie
Varkensniertjes van het Limburgs Kloostervarken.
Wat zijn varkensniertjes?
De naam is eigenlijk wel duidelijk, een varkensnier is orgaanvlees van het varken. Een sterke smaak kenmerkt 't orgaanvlees. Je houdt ervan of je gruwt ervan. Maar desalniettemin is 't nooit weg om varkensniertjes een keertje te proberen! Want dit vergeten stukje vlees is wel heel gezond voor je!
Voedingswaarde van rauwe varkensniertjes per 100 gram
Energie (kJ) | 486 | Koolhydraten (milligram) | 8 |
Energie (kcal) | 116 | Vitamine B1 (milligram) | 0,4 |
Eiwit (gram) | 16,5 | Vitamine B6 (milligram) | 2,6 |
Vet (gram) | 5,2 | Vitamine B12 (microgram) | 40 |
Verzadigde vetzuren (gram) | 1,7 | Vitamine D (microgram) | 1 |
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (gram) | 3,2 | IJzer (milligram) | 6,5 |
Meervoudig onverzadigde vetzuren (gram) | 0,2 | Zink (milligram) | 2,4 |
Transvetzuren (gram) | - | Natrium (milligram) | 200 |
Cholesterol (milligram) | 370 |
Bereidingswijze
Hoe bereid je varkensniertjes?
Missschien wel het allerbelangrijkste aan het bereiden van niertjes is het schoonmaken van de niertjes, anders stinken ze enorm. Als je dat helemaal goed wil doen, haal je 't witte niervet weg, spoel de niertjes dan grondig af in water met een scheutje azijn en laat je ze een nachtje staan. Doe vervolgens de niertjes in een pan met 1 tot 2 liter water, breng aan de kook en giet af. Herhaal dit nog een aantal keer. Laat de niertjes de laatste keer een half uurtje tegen het kookpunt aan sudderen, dit kan je ook in een groentebouillon doen. Nu zijn de niertjes in principe al eetbaar, maar om 't helemaal af te maken kan je ze in plakjes snijden, kruiden met peper en zout en door de bloem halen om ze vervolgens in een pan met boter kort te bakken.
Ingredienten