De geschiedenis van Slagerij Lantinga
Drie generaties Slagersambacht
De eerste generatie
Om helemaal bij ’t begin te beginnen, gaan we terug naar het jaar 1930. Dit is namelijk ’t jaar waarin Opa Jan Lantinga op 14-jarige leeftijd het slagersvak inrolde. Jan Lantinga sr. kwam in de leer bij modelslagerij van H.H. Haarmeijer in Oldemarkt. Naarmate hij langer in dienst was en was opgeklommen naar de functie meesterknecht, groeide de wens om een eigen slagerij te openen. Na negen jaar in dienst geweest te zijn bij de modelslagerij vertrok hij dus naar Utrecht om te beginnen aan een studie aan de Slagersvakschool. Met het slagersdiploma op zak kwam Jan sr. in dienst bij modelslagerij van L. Meppelink in Meppel, waar hij het diploma van Keurmeester behaalde.
Op 15 oktober 1945, een half jaar na de bevrijding van Nederland, was het dan zover: de opening van Slagerij Lantinga in Wanneperveen was een feit! Met beperkte middelen en vlees dat alleen op de bon (geratsoeneerd) verkrijgbaar was, was het een moeilijke tijd om een bedrijf op te starten. Met goede moed stapte hij op de fiets om klanten zoeken en bestellingen op te nemen, om vervolgens de koeien die hij had uitgezocht zelf te slachten en te portioneren. De zaken gingen goed en er was al snel plaats voor werknemers.
Na negen goede jaren, kreeg de familie Lantinga een lastige tijd voor hun kiezen. Het harde werken had Jan Lantinga sr. zijn tol geëist en hij moest het slagersvak aan de kant zetten. Na twee jaar ziekbed overleed hij. Zijn vrouw Jannie hield de zaak draaiende en had daarnaast de zorg voor 5 kinderen. Toen de kinderen oud genoeg waren, werden ze buiten de schooltijden bij de zaak betrokken om lichte werkzaamheden uit te voeren. Dit beviel Jan Lantinga jr. zo goed, dat het werken in de slagerij in 1963 zijn dagelijkse werk werd. Al op z’n 16e kocht hij zijn eerste slachtkoe.
De tweede generatie
In 1973 nam zoon Jan Lantinga het bedrijf over, samen met zijn vrouw Wiesje. Met een nieuwe bezieling gingen Jan en Wiesje de uitdaging aan. Dat wierp zijn vruchten af en een tweede vestiging in het nabijgelegen Giethoorn (1978) volgde al snel.
In 1995/1996 vond er een grote verbouwing in Wanneperveen plaats. Het woonhuis aan de oostzijde werd aangekocht, waardoor het bijbehorende erf een parkeerfunctie kreeg en het de aan- en afvoer van goederen vergemakkelijkte. In 1995 is de slachtplaats aangepast en goedgekeurd naar de richtlijnen van de EU en in het voorjaar van 1996 is de winkel volledig gerenoveerd.
Behalve dat Jan Lantinga jr. de slacht in eigen beheer had, had hij de levende inkoop ook in eigen beheer. Zo selecteerde hij zijn eigen rund (uitsluitend vaarzen van 2 à 3 jaar die voldoen aan de eisen van de consument) bij boeren in de nabijgelegen regio en dat doet hij tot op de dag van vandaag nog steeds. Door het zelf uitzoeken van rundvee, weten we precies wat we in huis halen en dat het leven van de dieren goed is geweest.
De derde generatie
In 2006 maakte de derde generatie zijn opwachting: zoon Bert-Jan kwam bij de zaak in. Een derde filiaal in de Oosterboer volgde al snel. In 2008 startte Bert-Jan bovendien een nieuw avontuur in Zwolle, een pilotstore van maaltijdformule Meat&Meals. De pilot slaagde en inmiddels is de maaltijdformule Meat&Meals landelijk uitgezet in een shop-en- shop constructie. De winkel in Zwolle is verkocht aan een collega-slager. In plaats daarvan is Lantinga met een authentieke marktwagen te vinden op verschillende markten in dorpen rondom Meppel. Waar precies? Dat leest u hier..
Vanwege de toenemende behoefte aan vers en gezond eten, besloot Lantinga de beste specialisten uit de regio onder één dak te brengen. Sinds 2013 is Lantinga Slagerij & Vershuis aan de Woldstraat een feit en inmiddels is ook de winkel in Wanneperveen omgetoverd tot Lantinga Slagerij & Vershuisje. In beide winkels staat vlees centraal, maar kun je even makkelijk terecht voor groenten, kaas, wijn, brood, delicatessen en patisserie terecht. Oftewel: een one-stop- shop met al het beste uit de regio.