Bereidingswijze
Wokken is pure actie op hoog vuur.
Het gaat om tempo, hitte en volle smaken. In deze wokschotel combineert Siebe Grijpma van @bbqmoods sappige kippendijreepjes met kleurrijke groenten en zijdezachte eiernoedels. De ster? Een hartige saus met een zoet-pittige kick, gemaakt van oestersaus, ponzu, chili en knoflook. Simpel, snel en boordevol smaak.
Samenvatting recept noedels met kip
-
Bereiding: Wok – hoge, directe hitte
-
Voorbereidingstijd: 15 minuten
-
Bereidingstijd: 10 minuten
Voorbereiding is key
Snijd alles alvast en leg het in aparte bakjes. Bij wokken gaat het om snelheid – je wilt niet halverwege nog aan het snijden zijn.
Saus klaarmaken
Meng alle ingrediënten voor de saus in een kom. Roer de maizena goed door zodat je een glad mengsel hebt. Zet het even apart.
Noedels koken
Kook de eiernoedels zoals op de verpakking staat (meestal zo’n 4 minuten). Giet ze af en spoel meteen met koud water om te voorkomen dat ze doorgaren. Laat goed uitlekken en leg opzij.
Wok op temperatuur
Verhit je wok op hoog vuur tot hij begint te roken. Voeg een royale scheut rijstolie of arachideolie toe. Deze oliën kunnen goed tegen de hitte en zijn perfect voor wokken.
Kip bakken
Bak de kippendijreepjes in kleine porties, zodat ze niet overlappen. Laat ze goudbruin en gaar worden. Haal de kip uit de wok en zet apart.
Groenten wokken
Voeg opnieuw wat olie toe aan de wok. Roerbak de ui, knoflook en chili kort, zo’n 30 seconden. Voeg daarna de kool, wortel en paprika toe. Bak alles op hoog vuur nog 3-4 minuten, zodat de groenten lekker knapperig blijven.
Kip terug in de wok
Doe de gebakken kip weer bij de groenten en schep alles goed om. Zet het vuur iets lager om aanbranden te voorkomen.
Noedels en saus erbij
Voeg de gekookte noedels en de saus toe. Roer alles goed door totdat de saus mooi om de ingrediënten heen zit. Is de saus te dik? Voeg een klein scheutje water toe. Proef en voeg indien nodig nog wat peper of zout toe.
Lente-ui als finishing touch
Haal de wok van het vuur en roer de lente-ui erdoor voor een frisse bite.
Direct serveren
Schep de noedels met kip in diepe borden of kommen. Maak het af met extra chilipeper, crispy chili oil of een kneepje limoen. Dit gerecht smaakt trouwens ook fantastisch naast gegrilde kipspiesjes of Aziatisch gemarineerde ribbetjes.