Bereidingswijze
Lamsracks worden vaak gekozen voor feestelijke gelegenheden dankzij hun luxe uitstraling en verfijnde smaak. Een klassiek gerecht met Pasen, maar ook met Kerst een echte eyecatcher aan tafel.
De racks – meerdere ribben aan één stuk – maken indruk op het bord en zijn heerlijk mals met die kenmerkende, rijke lamsmaak. Siebe Grijpma van @bbqmoods bereidde deze Provençaalse variant op klassieke wijze.
Samenvatting Provencaalse lamsracks
- Directe en indirecte bereiding
- Dome temperatuur 190 graden Celsius
- Voorbereidingstijd: 15 minuten
- Marineren: 4 uur
- Bereidingstijd: 15 minuten
- Hoeveelheid: 2 personen
Voorbereiding lamsracks Provencaals
Haal de lamsracks uit de verpakking (ze zitten meestal per twee verpakt) en verwijder eventuele vliezen of losse stukjes. Snijd de vetlaag kruislings in.
Tijd om te marineren: meng knoflook, rozemarijn, tijm, salie, citroensap, dijonmosterd, olijfolie, zout, peper en een snufje chilivlokken in een kom. Smeer de lamsracks rondom in met de marinade, maar laat de botjes schoon.
Tip: leg een stuk huishoudfolie op je werkblad en marineer het vlees daarop, zo kun je het meteen inpakken. Laat de racks minimaal 4 uur in de koelkast rusten, of een nachtje voor extra veel smaak.
Maak je BBQ klaar voor 190 graden Celsius, met een combinatie van directe en indirecte hitte.
Ik gebruik zelf een Big Green Egg met een Eggspander: onderin plaats ik een half gietijzeren grillrooster en een halve convEGGtor. Daarboven zet ik op het hogere niveau nog een half grillrooster. Zo kun je het vlees eerst direct grillen en daarna rustig indirect laten nagaren.
Bereiding Provencaalse lamsracks
Haal de lamsracks een half uur van tevoren uit de koelkast, zodat ze op temperatuur kunnen komen. Wikkel intussen elk botje in een stukje aluminiumfolie. Zo voorkom je dat de botjes verbranden tijdens het grillen op directe hitte.
Grill de lamsracks rondom kort aan tot ze mooi gekleurd zijn. Dit duurt maar een paar minuten. Leg ze daarna op het indirecte gedeelte van de BBQ om rustig verder te garen, bij 190 graden Celsius.
Plaats eventueel een kernthermometer en sluit het deksel. Gaar de racks tot ongeveer 49 graden als je ze rosé wilt, of tot 51 graden voor medium.
Bij de gewenste kerntemperatuur (49 graden Celsius) haal je de lamsracks van de BBQ en laatje ze een paar minuten rusten onder aluminiumfolie. Hierbij zal de kerntemperatuur nog wat oplopen zodat we uitkomen op ongeveer 51 graden Celsius als eindresultaat. Dat is rare/medium rare.
Serveren provencaalse lamsracks
Na het rusten snij je koteletjes van je lamsracks en serveer je deze met bijvoorbeeld Tzatziki, verse friet, puree, rode kool, gegrilde groenten of een frisse salade.
Eet smakelijk!