LIVAR*** Official dealer NLD
Wat is LIVAR?
Wel eens gehoord van het LIVAR varken, oftewel het Limburgs Kloostervarken? Wat ons betreft het mooiste Nederlandse varkensvleesconcept dat er is. Een varkensvleesproducent met een missie. Een producent met passie voor het vak en respect voor mens en milieu. Niet voor niets heeft LIVAR het 3*** Beter Leven keurmerk toegekend gekregen van de Dierenbescherming. ‘Smaak als beloning voor goede zorg’, luidt het credo en daar is geen woord van gelogen. Het gaat écht op. Livar varkensvlees is een klasse apart en doet wat ons betreft zeker niet onder aan de befaamde Spaanse en Italiaanse varkens scharrelrassen. Het is doorregen met vet, dé smaakdrager van vlees en kent bij de bereiding nauwelijks gewichtsverlies. Ubermals en sappig vlees dus! LIVAR vlees wordt dan ook geroemd om zijn smaak en kwaliteit.
Oorsprong LIVAR Varken
De oorsprong van het LIVAR varken ligt op de Limburgse kloosterboerderij Abdij Lilbosch, waar de varkens liefdevol door monniken werden verzorgd. De levensvorm van de broeders met respect voor mens, dier en omgeving past perfect bij de visie van livar. Hoe die visie is ontstaan? De heersende opvatting in de jaren 90 was: hoe magerder het vlees, hoe beter de opbrengst. In 1999 staken vijf Limburgse varkensboeren echter de koppen bij elkaar om terug naar de oorsprong van varkensvlees te gaan: kwaliteitsvlees boordevol smaak. De vijf boeren vertrokken naar Spanje en lieten zich inspireren door de kleinschalige boerderijen met de meest bijzondere rassen. Wat ze zagen was gelukkige varkens en ook gelukkige boeren. En ook niet onbelangrijk: ze proefden er varkensvlees dat ze nooit eerder hadden geproefd. Terug in Limburg begon de zoektocht naar het ultieme varkensvleesconcept. En daarmee is het allemaal begonnen…
LIVAR anno 2020
De smaak, kwaliteit en vooral ook de goede herkomst van livar varkens werd al snel overgenomen en daarmee werd de huisvesting in het klooster dus ook te klein. Met zorg zijn er kleinschalige boerderijen uitgezocht, waar de varkens onder dezelfde leefomstandigheden kunnen worden gehouden. Sinds 2009 heeft Livar zelfs een eigen slagerij waar de varkens worden verwerkt tot het op-en-top kwaliteitsvlees. Van de vijf boeren die dit mooie concept leven in hebben geblazen, zijn er nog altijd twee betrokken bij dit varkensvleesconcept: Hans Corsten en Frans de Rond. En nog altijd groeien Livar varkens op onder streng toezicht en bovendien wordt constant gewerkt aan het nog diervriendelijker maken van de boerderijen.
7 Beloften Livar
We zeiden het al: LIVAR heeft het 3*** Beter Leven keurmerk toegekend gekregen van de Dierenbescherming. De dieren worden met respect gehouden en de producent doet daarbij op hun eigen website 7 beloften.
- De varkens lopen met de krul in de staart buiten. Logisch, zou je denken, maar helaas is niets minder waar… Bij Livar is dat een belofte!
- De dieren zijn geboren en getogen in Limburg en worden gevoerd met regionaal geteelde granen.
- Hoewel niet alle varkens op de abdij leven, worden de dieren allemaal met respect gehouden onder toeziend oog van de monniken.
- Livar varkens hebben een goed leven, wat de smaak onmiskenbaar ten goede komt.
- Livar vlees wordt enkel bereid door vakslagers
- Livar vlees is beschikbaar bij de betere restaurants en speciaalzaken
- Een kijkje in onze boerderijen is altijd mogelijk