Blog
Lantinga x Livar
Op bezoek bij LIVAR in Echt
Collega’s Max, Dirk & Tessa van team Lantinga zijn op bezoek geweest bij de Livar kloostervarkens in Limburg! In het plaatsje Echt in Limburg staat een indrukwekkend gebouw in de vorm van een Abdij. Hier leven en werken verschillende monniken in een balans met God en in rust & stilte samen. Naast deze abdij zit een varkensboerderij met de kloostervarkens van Livar, het varkensvlees dat wij in de slagerij verkopen.
De Abdij Lilbosch
Hoewel het weer buiten somber en koud was, kregen we een warm welkom van Jos Tobben, de vertegenwoordiger van Livar. Hij leidde ons rond door de massale grote Abdij en liet ons de indrukwekkende kerk zien waar de monniken hun gebeden doen. De kerk had niet zoals andere katholieke kerken veel pracht en praal beelden, maar was volledig ingericht op het gebed. Er was een grote ruimte te zien met houten gebed bankjes, massale stenen tegels, onwijs hoge plafonds en natuurlijk een altaar. In de nok van de kerk, gericht op de zon is een prachtige glas in lood schildering te zien met felle kleuren, waar het licht van de zon altijd doorheen zal schijnen, oftewel het licht van God volgens de bewoners van de abdij. De monniken die in de abdij wonen en werken, leven in volledige stilte, zowel in de abdij als in de kloosterboerderij naast de abdij, waar ze samen met boeren de varkens verzorgen. Een monnik probeert alles wat hij doet, luisterend en in stilte te doen.
Kloosterboerderij
De Abdij Lilbosch is de enige overgebleven kloosterboerderij in Nederland, in het verre verleden gingen monniken op zoek naar afgelegen oorden om een gewortelde gemeenschap te creëren. De plek waar de gemeenschap gevestigd zou moeten worden, moest geschikt zijn voor zelfvoorzienende arbeid en als leefomgeving voor de monniken. Op de kloosterboerderij begonnen de monniken met akkerbouw en het houden van varkens. Rond het jaar 2000 begon er een sterke samenwerking tussen het bedrijf Livar en de Abdij Lilbosch. Vanuit deze samenwerking spelen de monniken nog steeds in op een balans tot God. Vanuit deze visie van beide partijen is het kloostervarken geboren! Na de kloostervarkens van de Abdij Lilbosch, was er meer vraag naar de varkens. Zo zijn er op andere locaties in Limburg ook boerderijen met het populaire ras ontstaan, die op dezelfde visie en waarden gehouden worden.


Het Livar kloostervarken
Het zijn eigenlijk best grote indrukwekkende dieren, die varkens. Ze staan hoog op de poten en hebben een aanzienlijk hoog gewicht. Précies wat je van een gezond varken kan verwachten! De varkens op de Livar boerderij leven met leeftijdsgenoten samen in een stal en kunnen elke dag naar buiten in de modderpoel of het weiland. Varkens zijn heel nieuwsgierige dieren van nature, ze kijken je dan ook belangstellend aan wanneer je naast de leefruimtes van de dieren staat. Wat mooi is aan de verzorging van de varkens, is dat ze geslacht worden op gewicht. Niet op leeftijd, hierdoor hebben de varkens een soort eigen weg van leven en groot worden.
Het vlees van een Livar kloostervarken is vetter dan het reguliere varkensvlees. Vinden we zelf een flink pluspunt, want vet is immers dé smaakdrager van het vlees en door de hoge kwaliteit kent het Livar varken bijna tot geen gewichtsverlies tijdens het bereiden. Wat ons betreft doet dit prachtige Nederlandse ras zeker niet onder aan andere populaire varkensrassen, zoals het Spaanse Iberico varken.
Een varken met 3 sterren
En wist je dat de varkens een 3 sterren beter leven keurmerk hebben gekregen van de dierenbescherming? Dit betekent dat Livar op drie verschillende aspecten hoog scoort in het houden van de kloostervarkens.
- Ruimte en Beweging: De varkens hebben aanzienlijk meer ruimte in de stal (bijvoorbeeld 1,3 m² per vleesvarken) en krijgen vaak toegang tot buitenruimtes, zodat ze hun natuurlijke gedrag, zoals wroeten, kunnen uitoefenen.
- Afleidingsmateriaal: Er wordt gebruik gemaakt van bodemmateriaal zoals stro en hooi, wat de dieren helpt te ontspannen en verveling tegengaat.
- Transport: Er gelden strengere regels wat betreft transport, zodat de dieren minder stress ervaren (bij 3 sterren is de transportduur beperkt tot maximaal 6 uur).
Deze drie onderwerpen zijn heel duidelijk terug te zien op de kloosterboerderij, de varkens kunnen van binnen naar buiten en hebben verschillende weilanden om de boerderij heen waar ze kunnen wroeten. Veel varkens waren tijdens ons bezoek lekker binnen, het was buiten koud en nat. Om de varkens niet te veel stress te bezorgen, zijn wij niet binnen in de verblijven geweest. Van een afstandje konden we de varkens bewonderen en werd de rust bewaard!
Livar & Lantinga
Uiteraard is de samenwerking tussen Livar en Vershuis Lantinga erg belangrijk, het is per slot van rekening het enige Nederlandse varkensvlees dat wij online en in de slagerij verkopen. Het varkensvlees komt bij ons in de slagerij binnen en wordt door onze eigen slagers gereed gemaakt voor de verkoop, doormiddel van het vliezen, snijden en trimmen van het vlees. Ook het beter leven keurmerk van 3 sterren draagt bij aan de populariteit van het varkensvlees. Tegenwoordig is het voor veel klanten belangrijk om de oorsprong van het vlees te weten en het dierenwelzijn dat hier mee gepaard gaat. Van speklappen tot aan procureurrollades voor de feestdagen, bij ons in de winkel vind je een breed assortiment van het Livar kloostervarken.