Blog
9 maart, de dag van de gehaktbal!
Dé dag voor gehaktbal liefhebbers! 9 maart is het wereldwijd gehaktbaldag. Op deze datum wordt dit befaamde gerecht even éxtra in het zonnetje gezet.
Wist je dat wereldwijd meer dan een miljoen mensen gehaktballen op het wekelijkse menu hebben staan? Verwerkt in een pasta, op een broodje of via de oud hollandse manier bij een stamppot. Maar wat maakt die gehaktbal nou zo populair?

Een historisch fenomeen
Naar verschillende verhalen leidt het succes van de gehaktbal terug naar het oude Midden-Oosten. In de Perzische keuken werd een kleine soort gehaktballetjes gemaakt, genaamd Kofta. De balletjes werden verwerkt in diverse gerechten met rijst, brood en diverse sauzen.
De gehaktballen zijn tot op heden nog steeds erg geliefd in het hele Midden-Oosten en India. Met verschillende kruiden en specerijen werden de gehaktballen voornamelijk gemaakt van lamsvlees en rundvlees.
In de oud Nederlandse literatuur verschijnt de gehaktbal rond 1614, een beroemde schrijver en dichter genaamd Bredero schreef over een frickedil. Een schijnbaar ronde schijf van gehaktvlees. Deze frickedil zou de voorloper zijn van de gehaktbal hoe wij ‘m nu kennen.
Een populaire bal
Waar de gehaktbal schijnbaar is ontstaan in het Midden-Oosten, heeft hij een opmars gemaakt over de gehele aardbol. In Europa en de Verenigde Staten worden doorgaans de meeste gehaktballen geconsumeerd.
In Amerika staat de spaghetti and meatballs vaak op het menu, je zou zeggen dat deze ontworpen is in Italië. Maar niks is minder waar.. Amerikaanse import Italianen hebben de meatball-spaghetti in het leven geroepen, toen ze in de VS aankwamen zagen ze een breed assortiment aan vlees en Amerikaanse eetgewoonten. De spaghetti met meatballs werd geboren! Waar Amerika erg blij is met de uitvinding van de spaghetti, is Italië wat minder fan van het gerecht. De Italianen vinden eigenlijk dat dit niet als een ‘Italiaans’ recept mag worden neergezet, wij vinden het prima.. lekker toch!
In ons kleine kikkerlandje is de gehaktbal vooral populair in stamppotten tijdens de koudere maanden, eigenlijk past bij elke stamppot wel een gehaktbal. De bal wordt ook veel geconsumeerd in verschillende sportkantines, hij kan éigenlijk niet ontbreken in de rust van een wedstrijd op een bolletje met wat mayonaise. In feite is de gehaktbal een soort cultureel erfgoed geworden onder de Nederlandse cultuur, in wat voor vorm of maat hij ook komt!
Een beroemde bal
Het regent gehaktballen! Het gerecht is zo populair geworden dat er zelfs een animatiefilm over is gemaakt door Amerikaanse regisseurs, genaamd Cloudy with a chance of meatballs.
Ook André van Duin heeft een ode voor de gehaktbal gemaakt door middel van een pakkende song, de balletjes van de koningin!
Op internet of in kookboeken zijn onwijs veel soorten en vormen van de gehaktbal te vinden. Een gevulde gehaktbal, kleine balletjes of zelfs haute cuisine ballen van sterrenchefs, zoals de gehaktbal van Jonnie Boer van de Librije.
Natuurlijk kan je tegenwoordig van elk vlees wel een bal draaien. Zélfs voor de vegetariërs kan de gehaktbal opties bieden, in de vorm van vleesvervangers en verschillende groenten. Wij als slager zijnde willen natuurlijk gewoon een goede bal van lekker en kwalitatief vlees. De gehaktbal moet immers ook lekker smaken!
Ballen van de Slager
Lantinga’s kant & klare gehaktballen van half om half gehakt -van 3*** LIVAR varken en het Regiorund- zijn een echte bestseller in onze winkel. De ballen zijn naar een geheim receptuur gekruid in eigen slagerij en verfijnd met een huisgemaakte jus. Deze gehaktballen hoeven alleen nog maar even opgewarmd te worden en staan dus in een handomdraai op tafel!
Heb je misschien meer zin in een snackje of borrelhap? Dan zijn de slagersbonbons misschien wel wat voor je, deze kleine gehaktballetjes zijn door onze koks bereid als een lekker kleiner balletje. Ideaal voor bij de borrel!
Liever zelf aan de slag? Bekijk dan onderstaande video, waar onze Chef Ruben Meijboom je meeneemt in de bereiding van een lekkere juicy gehaktbal.