Varkensfilet LIVAR
Varkensfilet van het Limburgs kloostervarken is een mager stuk varkensvlees van een dier dat met respect is gehouden. Dat proef je!
Productinformatie
Varkensfilet van het Limburgs kloostervarken is een mager stuk varkensvlees van een dier dat met respect is gehouden. Dat proef je!
Wat is varkensfilet?
Varkensfilet is de uitgebeende rug van het varken, een mager stuk vlees met een randje vet aan de buitenkant, dat ervoor zorgt dat het vlees lekker sappig blijft. Varkensfilet is vrij neutraal van smaak, dus leent zich perfect voor marinades of kruidenmengsels. Een heerlijk stuk vlees, fijn van draad, niet te vet en - mits goed bereid - toch lekker sappig!
Voedingswaarde rauwe varkensfilet per 100 gram
Energie (kJ) | 540 | Koolhydraten (milligram) | 0 |
Energie (kcal) | 128 | Vitamine B1 (milligram) | 0,78 |
Eiwit (gram) | 23,3 | Vitamine B6 (milligram) | 0,6 |
Vet (gram) | 3,9 | Vitamine B12 (microgram) | 0,29 |
Verzadigde vetzuren (gram) | 1,5 | Vitamine D (microgram) | 0,1 |
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (gram) | 1,7 | IJzer (milligram) | 0,4 |
Meervoudig onverzadigde vetzuren (gram) | 0,3 | Zink (milligram) | 1,55 |
Transvetzuren (gram) | 0 | Natrium (milligram) | 51 |
Cholesterol (milligram) | 36,6 |
Bereidingswijze
- Haal de varkensfilet 1 uur voordat het vlees de oven in gaat uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen
- Verwarm de oven voor op 160 °C
- Smeer de varkensfilet in met olijfolie en kruiden naar smaak en vervolgens in de voorverwarmde oven. Marineren kan natuurlijk ook, maar dat zou ik dan een nacht van tevoren reeds doen!
- Gaar langzaam tot een kerntemperatuur van 60 °C is bereikt (meten met een kerntemperatuurmeter). Neem hier minimaal 50 minuten de tijd voor!
Ingredienten
Butcher's Notes
Vlees aan één stuk; ik hou er zo van. Nét even wat specialer om op tafel te zetten en toch niet al te vet, dus ook heel geschikt voor de doordeweekse keuken. Let er wel op dat je de varkensfilet iets rosé houdt. Tenzij je van droog vlees houdt, bak 'm dan vooral lekker door :-) Ik eet 'em zelf wel het liefst lekker gekruid of met een zelfgemaakte marinade, zoals mosterdmarinade.