EEEVEN WACHTEN…. PIZZA!

Zondag 9 februari is het in Nederland pizza dag! En dit betekent dat je ongestoord kunt genieten van dit heerlijke juweeltje. Op deze dag is de nationale viering van het áltijd goed scorende gerecht in ons land. Waar in de VS schijnbaar (350!) stukken pizza per seconde worden geconsumeerd, doet ons kikkerlandje zeker niet onder aan de populariteit. Zo’n 94% van de Nederlanders mag graag pizza eten.

RAFFAELE ESPOSITO

Uiteraard lijkt het vrij logisch dat de oorsprong van de pizza in Italië ligt, maar archeologische vondsten van de Vikingen laten zien dat zij misschien wel zijn begonnen met het beleggen van een deegbodem. De Vikingen gebruikten de bodems eerst als borden maar zijn dus op een gegeven moment begonnen met het gebruiken van de bodems als gerecht. Toch is het bekendste verhaal wel dat de pizza uit Napels, Italië komt, Napolitanen noemen zichzelf dan ook als de uitvinder van het gerecht. In 1889 werd de pizza geboren zoals wij hem vandaag de dag kennen. Pizzabakker Raffaele Esposito werd door Napels gezien als de meesterchef van de pizza. Zijn pizza’s waren destijds vooral bedoeld voor de armere inwoners van Napels, er werden producten op de pizza’s belegd die anders weggegooid zouden worden door andere restaurants. Omdat Raffaele zijn werk als pizzabakker zo goed deed, kregen de pizza’s steeds meer bekendheid. Zo werd ook de interesse gewekt van koning Umberto de Eerste. De koning vroeg of Raffaele 3 pizza’s kon bereiden voor koningin Margherita van Savoy die op bezoek was in Napels. Raffaele kwam op het idee om een pizza te maken met de Italiaanse vlag, hij creëerde een pizza van tomaten, mozzarella en basilicum. De koningin was blij verrast door het gerecht en zo werd de wereldwijd beroemde pizza Margherita geboren! De Napolitaanse pizza’s zijn de trots van Napels en hebben een vaste plek op de Unesco-lijst van immaterieel cultureel erfgoed, écht goede pizza’s dus.

IT’S THE DOUGH

De pizza ontwikkelde zich sinds de publiekslieveling Margherita in een rap tempo, tegenwoordig kan je bijna op elke hoek van de straat een pizzeria vinden met een uitgebreide menukaart aan variaties van pizza. Vlees, vis, groente, kaas.. Eigenlijk kan alles wel op een pizza. En daarin kan je ook nog je voorkeur laten merken in de bodem. Dik of dun, groot of klein, dubbel gevouwen of gevuld, alles is mogelijk. Het deeg van de pizza is dan ook een cruciaal onderdeel van het gerecht, veel authentieke pizzeria’s in Italië doen dit nog op de originele wijze van Raffaele, het kneden met de hand. Maar er zijn natuurlijk ook zat manieren om het jezelf makkelijk te maken, door kant&klaar deeg te kopen of een hele pizza bodem. Het is een vak apart, de maak van een goed elastisch deeg Zo moet het deeg lang gekneed worden, maar ook weer niet té lang. Te kort kan zorgen voor klonten, maar te lang zorgt dan weer voor een soort broodstructuur. Bloem, water, gist en zout zijn de belangrijkste grondstoffen van een origineel pizzadeeg, met deze ingrediënten en de juiste kennis kan je een heerlijke bodem maken! Tegenwoordig worden er ook veel andere bodems gebruikt om te beleggen als pizza met verschillende toppings, zoals een focaccia met olijven en italiaanse vleeswaren zoals onze coppa di Lantinga, waar de bodem wat dikker van is, of de ietwat gezondere flatbread met roomkaas en carpaccio die natuurlijk plat is. Ideaal voor de borrel als bijgerecht of als lunch!

TOPPINGS

In Nederland kan je bij pizzeria’s een onwijs breed scala bestellen aan verschillende soorten pizza. Nederlanders gaan over het algemeen het vaakst voor de traditionele pizza’s, een salami, Margherita of prosciutto pizza zijn favorieten. Voor de flexitariër zijn er ook zat opties om ietwat minder vlees te eten, zoals de Quattro Formaggi (vier kazen pizza) . Je kan een Italiaan behoorlijk kwetsen door naast ham een ananas op je pizza te verwerken, eigenlijk is dit gewoon nót done.. Maar goed, lekker is een pizza Hawaii natuurlijk wel! Zo kan je altijd verschillende soorten fruit toevoegen, óf je pizza helemaal omtoveren tot een dessert! Een dessertpizza is eigenlijk gewoon een pizzapunt bodem met als topping lekker veel fruit en bijvoorbeeld slagroom of chocola.

PIZZA BIJ DE SLAGER

Natuurlijk zijn wij zelf net zoals de rest van de wereld ook helemaal gek van het fenomeen, de pizza. Maar als slagers zijnde kunnen we het niet laten om hier een lekkere meat-twist aan te geven. Een lekkere loaded BBQ pizza met pulled pork of chicken bijvoorbeeld, daar loopt het water toch van in de mond? Bij Slagerij Lantinga heb je genoeg ingrediënten bij de hand om lekkere pizza’s te bereiden, gehakt, kip of vleeswaren zoals salami. Of, ga helemaal all out en bereid een topper van een pizza met lekker veel vlees! Een one million dollar pizza bijvoorbeeld, met truffel en wagyu vlees, daar ga je écht indruk mee maken. Een cheeseburger pizza, dat klinkt toch ook als muziek in de oren? Hamburgerpizza's zijn al echt een begrip in de USA en kunnen in allerlei soorten bereid worden, een slice pizza tussen een hamburger bijvoorbeeld of kleine cheeseburgers in de korst van je big American pizza. Het kan niet gek genoeg.

Met al die lekkere soorten pizza’s en varianten moet het helemaal goed komen, die pizzadag. Wij weten wel wat we zondag 9 februari gaan eten!