Tomahawk Black Angus AUS
Een Tomahawk van het Australische Black Angus rund, zeker het proberen waard!
Productinformatie
Een Tomahawk van het Australische Black Angus rund, zeker het proberen waard!
TOMAHAWK BLACK ANGUS AUSTRALIË
De tomahawk van Black Angus uit Australië is een indrukwekkend stuk vlees. Niet alleen door het lange bot, maar ook door de volle smaak en structuur. Het wordt gesneden uit het ribgedeelte en is in feite een ribeye met het bot er nog aan. Dat bot geeft extra smaak tijdens het bereiden en maakt het meteen een stuk om mee uit te pakken, zeker als je iets op de barbecue wilt leggen dat indruk maakt.
WAT IS EEN TOMAHAWK?
Een tomahawk is een ribeye met een lang, schoon gesneden bot van zo’n 20 tot 30 centimeter. Dat bot zorgt niet alleen voor een mooie presentatie, maar helpt ook bij de bereiding. Doordat het vlees eromheen langzaam gaart, blijft het sappig en krijgt het net wat meer smaak. Je kunt ‘m dichtschroeien op hoog vuur en daarna rustig laten doorgaren. Laat hem na het bereiden even rusten, en snijd hem dan in plakken van het bot af. Simpel, stevig en smaakvol.
BLACK ANGUS UIT AUSTRALIË
Deze tomahawk komt van Black Angus runderen uit Australië. De dieren leven in een rustige omgeving, grazen in de buitenlucht en krijgen een plantaardig dieet met onder andere gras en granen. Geen hormonen of onnodige toevoegingen. Dat zie je terug in het vlees: het heeft een goede vetverdeling, een stevige structuur en een volle, pure smaak. Dit is rundvlees waar je gewoon op kunt bouwen.
TOMAHAWK BLACK ANGUS ONLINE BESTELLEN?
Je bestelt deze tomahawk eenvoudig bij The Butchery. Elk stuk wordt met de hand gesneden en netjes getrimd, zodat je een goede verhouding hebt tussen vlees en vet. Bestel je vóór 11.00 uur, dan wordt het dezelfde avond nog bezorgd in Nederland en België. Liever op een ander moment? Dat regel je zelf. Het vlees wordt quickfrozen en vacuümverpakt geleverd, zodat het onderweg goed blijft.
Bereidingswijze
Tomahawk is een stoere steak die je op verschillende manier kunt klaarmaken. Hieronder vind je een handige guideline. Scroll erdoorheen en kies je bereidingswijze!
Tomahawk low and slow bereiden (aangrillen & doorgaren)
Plan vooruit, ontdooi het vlees een paar dagen van tevoren (of een paar uur in koud water) en haal het 5uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Verwarm de oven voor op 120C voor mooie doorgaring en de pan of grill tot maximale hitte
Bak of grill het vlees rondom bruin in een grote pan met boter of op de grill totdat het helemaal bruin is en de eventuele vetrand lekker crunchy
Verplaats het vlees naar de voorverwarmde oven, leg de gebakken steak op in een ovenschaal en doe het bakvet er bij in.
Tijd: gebruik het onderstaande schema voor je eigen planning, deze tijden zijn indicatief.
Meet bij deze vleessoorten altijd de kerntemperatuur. Gebruik de tempraturen uit het schema.
Rusten: laat het vlees 10 minuten rusten voor het aansnijden/ serveren.
Kruid het vlees na het aanbakken of achteraf met peper en zout of rub naar keuze
Kern eindtemperaturen
Rare 52C Medium rare 54C
Medium 57C
Rose/Welldone 62C
Houd rekening met een totale bereidingstijd van 45 minuten
Reversed sear tomahawk (garen & afgrillen)
Plan vooruit, ontdooi het vlees een paar dagen van tevoren (of een paar uur in koud water) en haal het 5uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Verwarm de oven of bbq voor op 60C.
Gaar het vlees tot de onderstaande kerntemperaturen -2 graden. De laatste 2 graden komen erbij tijdens het afgrillen.
Grill of bak het vlees rondom bruin en crunchy totdat de gewenste kerntemparatuur is bereikt.
Meet bij deze vleessoorten altijd de kerntemperatuur. Gebruik de tempraturen uit het schema.
Rusten: laat het vlees 10 minuten rusten voor het aansnijden/ serveren.
Kruid het vlees na het aanbakken of achteraf met peper en zout of rub naar keuze
Kern eindtemperaturen
-Rare 52C (rund, kalf)
-Medium rare 54C (rund, kalf)
-Medium 57C (rund, lam, kalf)
-Rose/welldone 62C (lam)
Houd rekening met een totale bereidingstijd van 1 uur.
Bereiding Tomahawk Sous Vide
Plan vooruit, ontdooi het vlees een paar dagen van tevoren (of een paar uur in koud water) en haal het 5uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Verwarm het warm waterbad voor zodat de onderstaande tijden kloppen. Zorg voor een dichte vacuumzak (eventueel kun je zelf de steaks al kruiden en opnieuw vaccumeren. Maar normaal gesproken kan de verpakking zo in het warm waterbad.
Tijd, stel de sous vide stick in volgens het onderstaande schema. Als het vlees nog bevroren is tel er dan 1uur bij op.
Grill de steak in een pan of op de bbq goudbruin, je kunt ook een brander gebruiken, door het afgrillen of branden stijgt de temperatuur niet meer.
Rusten, laat de steak 10 minuten rusten voor het aansnijden/ serveren.
Kruid de steak pas halverwege of achteraf met peper en zout of rub naar keuze
Instelwaarde sous vide stick voor Tomahawk
Rare: 52C in 3 uur
Medium: 54C in 3 uur
Medium/Rare: 56C in 3 uur
Ingredienten