Iberico varkenskotelet
Iberico varkenskotelet met been (chuleta de cerdo) van het Spaanse Iberico varken.
Productinformatie
Iberico varkenskotelet met been (chuleta de cerdo) van het Spaanse Iberico varken.
Wat is een Iberico varkenskotelet?
Een Iberico varkenskotelet - chuleta de cerdo - is een karbonade met been van het fameuze Spaanse Iberico ras. Een Iberico varkenskotelet is niet te vergelijken met de (eveneens lekkere) koteletten die we kennen in Nederland. Iberico vlees is eigenlijk vergelijkbaar met Japans Wagyu rundvlees. Doorregen met vet en met een geheel eigen smaak. Nootachtig, vanwege de vele eikels die Iberico varkens eten. Een Iberico varkenskotelet moet je éigenlijk eens hebben geproefd!
Iberico varkensvlees
Deze varkenskotelet komt dus van het fameuze Iberico varken, afkomstig uit het zuidwesten van Spanje. Iberico is één van de meest smaakvolle scharrelrassen ter wereld. Die smaak dankt het dier aan zijn leefwijze en mediterraanse omgeving. Het Iberico varken is donkerbruin met zwarte hoeven en stamt af van het everzwijn. Ze zijn klein van stuk, maar des te volumueuzer. Een volwassen Iberico varken weegt al gauw 160 tot 180 kilo! Het Iberico varken voedt zichzelf met gras, knollen, kruiden en soms zelfs olijven. Het echte werk begint echter in de herfst, wanneer de eikels (bellota's) van de oude eikenbomen vallen. Een Iberico varken eet namelijk zomaar 10 kilo eikels per dag (!). Dat geeft Iberico die herkenbare nootachtige smaak én het zorgt voor een mooie vet dooradering. Vet is de smaakdrager van vlees en het Iberico varken illustreert dit als geen ander. Probeert een Iberico varkenskotelet en je wilt nooit meer anders!
Ingredienten
Butcher's Notes
Op het oog zie je al dat een Iberico varkenskotelet een klasse apart is. Een onovertroffen 'karbonade' die mooi van kleur is, supersupersmaakvol en natuurlijk - I like - lekker vet. Mooie Spaanse klassieker...