Iberico Spareribs
Dikbevleesde Iberico spareribs (loin) van het befaamde Spaanse Iberische varken
Productinformatie
Dikbevleesde Iberico spareribs (loin) van het befaamde Spaanse Iberische varken
Iberico spareribs | Baby back ribs
Spareribs zijn natuurlijk altijd een goed idee, maar Iberico geeft echt weer een andere dimensie aan deze BBQ klassieker. Wat vetter dan LIVAR, maar dat is ook meteen de smaakmaker en zorgt voor botermalse ribs. Spareribs is misschien wel het meestgegeten BBQ gerecht in Nederland en dat is natuurlijk niet voor niets. Deze Iberico spareribs zijn babyback ribs, ook wel lenderibben genoemd. In Nederland zijn dat nog altijd de meest gegeten ribben!
Spareribs zijn natuurlijk megapopulair op de BBQ en de echte liefhebber zal deze Iberico spareribs dan ook zeker kunnen waarderen. Het Iberico varken is namelijk rijk aan intramusculair vet dat mooi verdeeld wordt over het vlees. Bovendien staat dit zwartvoetige varken bekend om zijn karakteristieke nootachtige smaak, die afkomstig is van de kilo's eikels die het Iberico varken in de herfst wegpoetst! Iberico spareribs zijn extra bijzonder en zeker het proberen waard!
Iberico spareribs van Ibérico Certificado
Deze spareribs komen van het befaamde Iberico varken. Iberico varkens - oftewel: Cerdo Ibérico - komen oorspronkelijk uit het zuidwesten van Spanje. Iberico staat bekend als één van de meest smaakvolle scharrelrassen ter wereld. Niet zo raar ook. De varkens leven vogelvrij buiten in een mediterraans klimaat en eten alleen maar natuurlijk voer als gras, kruiden, wortels en soms olijven. In gortdroge zomertijden worden ze bijgevoerd met graan. Maar het échte werk begint in de herfst, als de eikels (bellota's) van de oude kurk- en steeneiken vallen. Want juist de eikels geven Iberico vlees die karakteristieke smaak. In die periode eten Iberico varkens kilo's eikels per dag, waardoor ze in korte tijd groeien tot een indrukwekkende 160 en soms zelfs 180 kilo. De varkens zijn relatief klein van stuk en hebben dus een hoge concentratie vet, voornamelijk intramusculair, dus tussen de spieren. Dat verdeelt zich super door het vlees. Iberico vlees is dus kruidig en vettig, grotendeels enkelvoudig en meervoudig verzadigd, dus rijk aan voedingsstoffen. Nog zo'n voordeel van het Ibérico varken. Iberico vlees is oprecht een klasse apart en dat geldt zeker ook voor deze spareribs van Ibérico Certificado. Dit is Iberico vlees van de allerbeste kwaliteit dat zorgvuldig is gecheckt en versneden door onze Meesterslagers. Een fantastische kwaliteit waar je zéker mee gaat scoren op de BBQ!
Iberico spareribs kopen online?
Wil je Iberico spareribs van de allerbeste kwaliteit in huis halen zonder enige moeite? The Butchery levert supersnel en je ontvangt je dikbevleesde spareribs quickfrozen (binnen het uur ingevroren, zonder enig kwaliteitsverlies), dus kan thuis ook zo weer de vriezer in.
Bestel dus vandaag nog je Iberico spareribs online!
Bereidingswijze
Hoe bereid je spareribs?
Spareribs, en dan voornamelijk de rauwe variant, leent zich uitstekend voor een langzame garing. Wil je binnen een paar uur spareribs eten? Kook de spareribs dan in 30 minuten in marinade met een beetje water gaar.
Tijd genoeg? Oke, kruid dan eerst je spareribs met een dry rub of een marinade. Zorg dat de BBQ een temperatuur heeft tussen de 100 en 150 graden. Leg de spareribs -boven een druipbak, niet boven de kooltjes- met de botjes naar beneden. Ieder half uur smeer je ze in met een bijvoorbeeld appelsap. Na anderhalf uur kan je de spareribs inpakken met aluminiumfolie voor een extra mals stukje vlees. Na een uur in aluminiumfolie pak je ze weer uit en leg je ze nog voor een tijdje terug op ’t rooster. Eindig met een glaze.
Voordeel van niet voorgaren is dat het structuur in ’t vlees mooi blijft en je dus die bite blijft houden.
Bereidingswijzen van spareribs
Spareribs is misschien wel één van de meest populaire low & slow BBQ gerechten van Nederland. Er zijn tig manieren om ze klaar te maken, maar hieronder een leidraad en recepten waar je zéker mee uit de voeten moet kunnen.
Spareribs volgens de 3-2-1 methode
Deze methode komt uit Amerika en met name geschikt voor dikbevleesde ribben, zoals buikribben. Gebruik je dunnere ribben (zoals in Nederland vaak het geval), dan kun je de tijden wellicht iets naar beneden schroeven. Hoe dan ook moet je wel zo'n 5 tot 6 uur rekenen en dat is exclusief voorbereiding. Maar dat is juist de charme ervan. Want hoe kun je beter je zondagmiddag besteden? Waar staat de methode De getallen staan voor tijdsdelen. Niet per se uren, al is dat wel een beetje de standaard. Gemiddeld neemt een low & slow bereiding van spareribs (voorbereiding niet meegeteld) zo’n 6 uur in beslag. Over het algemeen geldt: 3 uur roken, 2 uur stomen, 1 uur grillen. 3,2,1 dus. Maar de tijden zijn wel relatief en onderhevig aan smaak en je vlees. Met babyback ribs zou je er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om slechts een uurtje te stomen. En omdat veel BBQ’ers er helemaal niet van houden als het vlees van het bot valt, wordt 2 uur stomen ook vaak verlaagd naar 1 uur stomen. Ga dus ook een beetje op je gevoel (en je vlees) af.
Meer over de 3-2-1 methode lees je hier
Low & slow spareribs bereiding
Wil je graag spareribs bereiden volgens een mooi recept? Hebben we voor je! Kan op de smoker en BBQ! Er zijn meer recepten te vinden, dus kijk vooral even rond.
Ingredienten
Butcher's Notes
Spareribs op de BBQ vind ik af en toe echt feest en Iberico spareribs zijn echt een tandje erbij. De smaak is zo eigen en de doorregen structuur van Iberico is perfect voor goede spareribs. Aanrader!