We maken er geen geheim van dat we trots zijn op onze mannen uit de worstmakerij. Achter de schermen op onze productielocatie in Wanneperveen aan de Veneweg worden namelijk dagelijks de lekkerste producten gemaakt door de mannen die je niet dagelijks in onze slagerijen ziet. Droge worst wordt gedroogd, rookworsten worden gerookt en de saucijsjes worden opgestopt. Dit is uiteraard nog maar een kleine greep uit de werkzaamheden van de mannen die voor dag en dauw opstaan om de winkels (en webshop) gevuld te krijgen met huisgemaakte producten waar écht vakmanschap voor vereist is.  


Opleiding tot Meester Worstmaker

Meester Worstmakers dus, die titel heeft Henri van Heerde niet zomaar gekregen. Om de titel Meester Worstmaker te mogen dragen heeft de worstmaker de pittige opleiding tot Meester Worstmaker met succes afgerond. Naast vijf theoretische toetsen die met succes behaald zijn, moest hij ook aan de slag in eigen worstmakerij om 16 producten te bereiden. Onder andere werden de huisgemaakte leverworst, kookworst en beenham ingeleverd ter keuring waarbij ze een minimale normering van goud (98 punten) moesten halen. Tot slot moesten er 18 enkelvoudige kruiden blind geroken worden. Uiteraard heeft Henri van Heerde alle testen met succes doorlopen.


Passie voor worst

Onze mannen in de worstmakerij hebben dus een passie voor worst en in het bijzonder voor worst maken en die passie en vakmanschap proef je terug in onze producten. Naast onze huisgemaakte rookworst, droge worst, leverworst en véél meer, experimenteren ze ook graag met nieuwe smaakcombinaties. Vandaar dat we een groot assortiment aan verschillende braadworsten van het LIVAR varken online hebben staan. Want worst gemaakt met passie, vakmanschap én van een smaakvol varkensras waarbij dierenwelzijn centraal staat, dat smaakt gewoon beter.


Goed leven

Behalve de braadworsten, maken de Meester Worstmakers al onze worst van vleesrassen die een goed leven gehad hebben. Onze mannen van de worstmakerij (en iedereen binnen ons bedrijf) werken graag met passie aan mooie producten van mooi vlees. Naast dierenwelzijn kijken we dus ook naar de kwaliteit van het dier. Mede daarom kiezen Meester Worstmaker Henri en Jan Lantinga samen runderen uit de omgeving uit voor de slacht. We weten dus precies waar ons vlees vandaan komt, hoe ze geleefd hebben en waar ze geslacht zijn. Want dat vinden we belangrijk en daar staan we voor.

 

Worst kopen die onze Meester Worstmakers met de hand gemaakt hebben? Bestel dan alvast worst online of kom gezellig langs in onze winkel in Meppel!

 

Wist-je-datje: Waarom worst krom is

Ten slotte sluiten we af met een wist-je-datje... Worsten zijn krom, anders is ’t geen echte worst nietwaar? De welbekende rookworst is altijd hoefijzervormig en ook saucijsjes hebben een kromming. Dit komt doordat de darm bij het dier in kwestie ook opgerold in de buik ligt. Vul je deze lege darm weer met worstdeeg, dan neem ’t zijn natuurlijke vorm weer aan, inclusief alle bochten om in de buik te passen.