•   0522 24 66 19  (Meppel)
    • Persoonlijk advies
    • Grootste slagersassortiment
    • Kies zelf je afhaaldag

Haasbiefstuk in sambal jus

Bereidingswijze

Thuis een goede biefstuk bereiden, is soms gewoon echt heel lekker. Op zondag bijvoorbeeld, na een bewogen weekend is fijne tournedos gewoon echt een goed idee en dit recept in hete jus is helemaal de opkikker die je soms nodig hebt. Maar ook zeker een hit om indruk mee te maken op je gasten. 

Bakken in Blue Band

Een geheim dat we je niet willen onthouden: van Blue Band (veel Blue Band!) krijg je heerlijke jus. In roomboter bakken kan natuurlijk ook, maar als het om dit recept gaat waarbij de jus een belangrijke rol speelt, raden we je minimaal een kwart pakje blue band per biefstuk aan. Niet elke dag doen, zullen we maar zeggen ;-)

Bereiding Tournedos

Haal de tournedos een half uur voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Dep de steaks droog en bestrooi beide zijden met zout en witte peper. Smelt de Blue Band in een koekenpan op middelhoog vuur. Als de blue band bruin begint te worden (de 'bubbelstjes wegtrekken), leg je de ossenhaas in de pan. Bak de steaks (afhankelijk van de dikte) op half hoog vuur naar de gewenste gaarheid en houd de steaks in beweging (liefst met een tang, want in het vlees prikken is geen optie!). Zo'n 3 minuten per kant wordt er gezegd, maar dat is natuurlijk geheel afhankelijk van de dikte van de steak. Met ongeveer een minuut per centimeter per kant zou je goed moeten zitten voor medium-rare. Medium dus iets langer. Haal de steaks uit de pan en laat rusten onder alumiumfolie. 

Bereiding sambal Jus

Voor de sambal jus laat je de pan op het vuur en voeg je wat water toe aan bakvet (dat als het goed is nog ruim aanwezig is. Je hebt immers royaal BlueBand gebruikt). Houd er rekening mee dat het vet gaat bruisen, dus pas op voor je handen en kleding. Roer goed door met een houten lepel totdat een jus ontstaat. Laat deze eventjes pruttelen op laag vuur. Roer er dan 2 theelepels Sambal Oelek doorheen en zet het vuur meteen uit. PS... 2 theelepels is best pittig, dus begin misschien met 1 theelepel en proef tussendoor even. Je kunt ook altijd nog voor Sambal badjak kiezen, die is iets milder. 

Hoe serveer je de tournedos?

Leg de tournedos op een bord en giet de jus er royaal overheen. Een opstaand bord is dus wel zo makkelijk! Serveer je steak met witbrood, want er gaat werkelijk NIETS boven het brood door de jus halen. Goed voor de lijn is dit gerecht allerminst, maar als je het doet, moet je het goed doen. Als je echt wilt uitpakken ga je ook nog voor friet en sla en helemaal all the way, is kapucijners erbij serveren.

Dat. Wordt. Genieten!

ENJOY!

 

Recepten