•   0522 24 66 19  (Meppel)
    • Persoonlijk advies
    • Grootste slagersassortiment
    • Kies zelf je afhaaldag

Broodje Banh Mi van de BBQ

Bereidingswijze

Wie ons een beetje volgt, weet dat we nogal dol op de Aziatische keuken zijn. Erg enthousiast worden we dan ook van dit recept van BBQ-Junkie, geïnspireerd op een Vietnamese klassieker: Banh Mi. Een broodje buikspek met ingelegde groenten en verse kruiden. Love it. En het goede nieuws: heel moeilijk is het niet! Vergt alleen wat voorbereiding. Als je gaat voor 1 - 1.2 KG buikspek, serveer je er bovendien makkelijk 10 mensen mee. Mooie lunch dus, waarmee zéker indruk maakt. 

Voorbereiding Broodje Banh Mi

Voordat we van start gaan: de Vietnamese Dry Rub is een recept van BBQ Junkie en terug te vinden op zijn website. Je kunt deze echter ook prima vervangen door een kant-en-klare rub, bijvoorbeeld deze van No Rubbish

De bereiding van broodje Banh Mi begint met het vlees in de rub zetten. Neem eerst je buikspek en snijd eventueel loshangende stukjes vlees en vet weg. Bestrooi het vlees nu met de dry rub, pak het vlees in met vershoudfolie en zet zo'n 4 tot 12 uur weg in de koeling. Een avond vantevoren is het makkelijkst, zéker als je dit broodje voor lunch wilt maken!

De bereiding van het buikspek duurt zo'n 4 uur, dus steek de BBQ op tijd aan!

Bereiding Broodje Banh Mi

Breng de BBQ naar een temperatuur van 130 graden [indirect]. Rookhout toevoegen is eigenlijk altijd een goed idee, maar ook zonder hebben de broodjes al flink wat smaak! BBQ op temperatuur? Pak dan je buikspek erbij en steek de probe van je kernthermometer in het midden van het vlees. Leg nu het buikspek op de BBQ, sluit het deksel en gaar tot een kerntemperatuur van 70 graden. 

Zet in de tussentijd een steelpan op het vuur en doe hier water, azijn en suiker in. Verwarm al roerend op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost. Zet dan het vuur uit en laat het geheel afkoelen. Pak nu de 3 kommen erbij. Doe de peen julienne in een kom, de komkommer (in dunne repen gesneden) in een tweede kom en de radijs in dunne plakjes in de derde kom. Verdeel nu het zojuist gemaakte mengsel met azijn en suiker over de 3 kommen en laat een tijdje staan. In de tussentijd hak je de blaadjes van munt en koriander grof. Doe ze vervolgens in een mengkom. Mix nu de mayo en sriracha tot een srirachamayo.

Check nu je vlees. Heeft het buikspek een temperatuu rvan 70 graden? Dan mag het even van de BBQ. Laat zo'n 15 minuten rusten op een snijplank. Maak in de tussentijd de BBQ gereed voor directie hitte en een temperatuur van 200 graden. Bak de ciabatta's af in de oven, laat afkoelen en snijd ze daarna open, maar niet volledig door. 

Snijd nu het buikspek in dunne plakken en leg op een bord. Zodra de BBQ op temperatuur is, gril je de plakken zo'n anderhalve minuut aan beide kanten af. Doe dit niet in één keer en blijf erbij, want door het vet in het buikspek krijg je snel vlammen. 

Buikspek afgegrild? Dan kunnen we de broodjes Banh Mi bouwen! Bestrijk eerst de broodjes met sriracha mayo en beleg vervolgens met de dungesneden plakjes buikspek. Verdeel hierop wat ingelegde wortel, komkommer en radijs, maak af met grofgehakte blaadjes munt en koriander en je hebt een waanzinnige lunch te serveren.

ENJOY!

Recepten