•   0522 24 66 19  (Meppel)
    • Persoonlijk advies
    • Grootste slagersassortiment
    • Kies zelf je afhaaldag

Souvlaki met pita

Bereidingswijze

Of we een recept hebben van een echte Griekse klassieker? Here it is: Souvlaki! Denk je aan souvlaki, dan denk je aan warme zomeravonden aan zee, versgebakken brood en de geur van het vlees op de grill. Wij kregen dit recept van @duijvelslekker en we moeten zeggen: dikke aanrader! Oh ja, we delen ook het recept van de pitabroodjes, maar mocht je dit nou teveel gedoe vinden, kan je ze natuurlijk ook kant&klaar kopen. 

Souvlaki tips

- Hou bij het maken van de souvlaki rekening met de tijd voor het marineren. Laat het minstens een uur marineren, maar een nachtje in de koelkast is nog beter! 
- Heb je een keukenmachine? Doe de olijfolie + knoflook er dan samen in. Zo krijg je knoflookolie en geen grote stukken knoflook in je tzatziki. 
- Maak gebruik van verse kruiden in plaats van gedroogde kruiden, dit maakt een wereld van verschil! 

Pitabrood

Doe het water, de melk, suiker en gist samen in een kom en roer goed door. Laat vervolgens minstens vijf minuten staan tot het begint te schuimen. Meng tijdens het wachten in een andere kom de bloem, zout en tijm.

Voeg 1 eetlepel olijfolie toe aan het GISTmengsel en roer goed door. Daarna mag ’t gistmengsel gedoseerd aan het bloemmengsel toegevoegd worden. Voeg er pas weer wat gistmengsel aan toe als het vorige is opgenomen.

Alles opgenomen? Strooi dan wat bloem op het werkblad en kneed het deeg voor ongeveer vijf minuten. Het deeg moet glad worden. Vet vervolgens een kom in met de overige olijfolie en voeg het deeg toe. Dek de kom af met een theedoek en laat het voor ongeveer 45 minuten rijzen. Het deeg moet verdubbeld zijn.

Wanneer het deeg verdubbeld is, haal je ’t deeg weer uit de kom. Druk op het deeg om de lucht te verwijderen en verdeel in 6 gelijke stukken. Leg ze op een licht ingeolied werkblad en rol het uit tot een cirkel van 20 cm. Bak ‘m vervolgens in de pan 1-2 minuten aan elke kant op middelhoog vuur en klaar is je zelfgemaakte pitabrood.

Souvlaki

Leg een aantal lange houten spiesen in een bak en voeg hier 5 eetlepels witte wijnazijn, 2 takjes rozemarijn en 3 takjes tijm aan toe. Maak vervolgens de varkenshaas schoon door alle stukjes vet en eventueel vlies weg te snijden. Snijd vervolgens de varkenshaas in plakken van 2,5 cm dik en plaats deze in een grote bak. Ontdoe de tijm en rozemarijn van de stelen en hak in kleine stukjes. Voeg de verse kruiden en de olijfolie, overgebleven wijnazijn, gekneusde teentjes knoflook, zout en peper toe aan de varkenshaas. Snijd vervolgens de ui in kwarten, scheid de uienlagen en voeg ze aan de bak toe. Laat de varkenshaas minimaal een uur staan (langer is beter!).

Varkenshaas gemarineerd? Top! Dan kan je beginnen met het rijgen van de souvlaki. Pak hiervoor een stuk varkenshaas, daarna ui en vervolgens weer een stuk vlees. Herhaal dit tot de stokjes vol zijn en de varkenshaas op is.

Grill ten slotte de souvlaki op de BBQ tot de varkenshaas mooi bruin is (mag rosé van binnen zijn) en de uien gekarameliseerd.

Tzatziki

Schil voor de tzatziki de komkommer en rasp ‘m vervolgens met een grove rasp. Doe de komkommer samen met een snuf zout en een eetlepel witte wijnazijn in een kom. Meng door elkaar en laat dit even staan zodat het vocht uit de komkommer trekt. Pak vervolgens de keukenmachine erbij om de olijfolie samen met de knoflook te pulseren tot de knoflook in de olie opgenomen is (of je koopt een goede knoflookolie, dat kan ook). Meng de yoghurt, overgebleven witte wijnazijn en olijfolie door elkaar tot het mooi romig is.

Pak daarna de komkommer er weer bij en knijp uit tot het overtollige water uit de komkommer is en gooi het water weg. Voeg de komkommer toe aan je yoghurtmengsel. Voeg ten slotte peper, zout en fijngehakte dille toe en meng weer door. Bewaar de saus in de koeling tot je ‘m nodig hebt.

Pita met souvlaki

Nu is het tijd om je pita met souvlaki te maken. Smeer de pita aan 1 kant in met tzatziki, wees vooral niet te zuinig. Verdeel daarna het vlees over de pita zodat je 'm nog goed op kan rollen. Je kan er eventueel ook nog een paar plakjes tomaat en beetje sla in doen. Maar dat is natuurlijk helemaal aan jou! 

Enjoy!

Recepten