•   0522 24 66 19  (Meppel)
    • Persoonlijk advies
    • Grootste slagersassortiment
    • Kies zelf je afhaaldag

Ribroast Rack met crispy crackling

Bereidingswijze

Er is geen ontkennen aan, wij Britten staan niet bekend om onze culinaire wonders. Maar een goede ouderwetse Sunday roast kunnen wij als geen ander. En een mooie rib roast leent zich daar uitstekend. 
 
Een groot stuk vlees kan er intimiderend uitzien. Waarin moet je het klaar maken en hoe krijg je in hemelsnaam zoiets goed gaar?
 
Ik [Jeremy] ga jou niet alleen leren hoe je een grote varkens rib roast moet bereiden maar ook het geheim van een goede “crackling” vertellen.
 
In dit receptuur gebruik ik The Duke of Berkshire varkensras. Een bijzonder smaakvol ras met veel vet en ook nog eens super Brits. Maar voel je vrij om voor een ander ras te kiezen. LIVAR bijvoorbeeld. Of Ibérico. Go wild!

Het geheim van een goede crackling

Het geheim van een goede krokante huid oftewel “crackling” is een goede voorbereiding. Doe dus onderstaande 24 uur van te voren. Haal je ribroast met zwoerd uit de verpakking en dep het zwoerd droog met een doek. Strooi dan zout over het zwoerd heen, en dus niet op het vlees. Elke millimeter moet bedekt zijn. Dit zout halen we er morgen af,  so go nuts.

Plaats jouw unit van een stuk vlees in de koelkast. De koelkast zal helpen met het uitdrogen van de huid en het onttrekken van vocht. Een must voor een mooie crackling! 

Ribroast uit de oven

Steek de oven aan op 200C en borstel de zout van de huid af aka het “zwoerd”. De huid moet nu hard en droog aanvoelen. Wrijf olie over de hele ribroast en doe nogmaals een laag fijn zeezout op de huid. Dit zal goed blijven plakken door de olie. Gebruik grof zout en peper voor de rest van het vlees.

Snijd de uien en knoflook bollen door de helft met huid en al en gooi ze samen met de wijn en kruiden in een braadpan. Plaats hierbovenop de rib roast op en doe hele pakket samen in de oven. Zodra de ovendeur dicht is, meteen de temperatuur terug draaien naar 160C.

Al vrij snel zal je zien dat de huid begint op te borrelen en luchtig gaat worden. Na ongeveer twee uur haal je het vlees uit de oven en verhit je de oven door naar een temperatuur van 250C.

Jouw ribroast zal nu een interne temperatuur hebben van ongeveer 65C en dus lichtroze van binnen zijn.

Gravy op z'n best!

De sappen van het vlees, wijn en kruiden met de uien en knoflook kunnen gemaakt worden tot een ongelooflijk lekkere jus. Voeg simpelweg wat bloem en bouillon toe en reduceer langzaam. Daarna haal je het mengsel door een fijne zeef. Best gravy of your life, trust me.

De crackling finale

Als het goed is, is jouw oven inmiddels echt gloeiend heet. Plaats het vlees opnieuw in de oven. De huid is al krokant, wat wij nu willen is het goudbruin krijgen. Dit duurt ongeveer 30 min maar dit kan verschillen. Als de huid echt goudbruin is en de kerntemperatuur tussen de 72C -75C zit dan is jouw rib roast perfect.

Belangrijk: Laat het vlees minimaal een half uur rusten, wikkel lichtjes aluminiumfolie eromheen om het warm te houden.

Dit is een echte showstopper gerecht wat veel indruk maakt, perfect voor speciale gelegenheden zoals kerst. Maar ook heerlijk zoals de Engelsen het doen op een regenachtige zondag middag met alle familie samen aan één tafel.

ENJOY!

Recepten
Producten voor dit recept