•   0522 24 66 19  (Meppel)
    • Persoonlijk advies
    • Grootste slagersassortiment
    • Kies zelf je afhaaldag

Jambalaya met gerookte worst

Bereidingswijze

Wat is Jambalaya?

Jambalaya is een pittig eenpansgerecht uit het Zuiden van de VS. Louisiana om precies te zijn. Het rijstgerecht is een afgeleide van Paella en dus ook ontstaan toen Spanje het gebied beheerste. Rijst is ook hier het hoofdingrediënt en als vlees wordt veelal gerookte worst gebruikt. Dat komt goed uit, want met de verschillende worsten van Slagerij Lantinga kan je goed varieren. Neem gerust een paar verschillende smaken die je lekker vindt.

Het is namelijk helemaal prima als Jambalaya nooit exact hetzelfde smaakt. Zoals men op Wikipedia zegt: “Er zijn net zoveel variëteiten van jambalaya als er koks zijn die het gerecht bereiden.”

Rijst en worst vind je altijd terug in Jambalaya, de aanvullende ingrediënten verschillen per regio. Wij gaan voor worst, kip én garnalen. Maar heb je nog wat gedroogde worst liggen? Gewoon erbij doen! Waarom niet?

Recept: Fikken en Bikken
Foto: Isabelle Hattink

Worst roken

Zelf heb ik de worsten (chorizo en cheddar/jalapeno) eerst gerookt op mijn kleine Webertje. Daarbij gebruikte ik zo'n 10 briketten met veel houtsnippers. Ongeveer een uurtje of tot de worsten 55 graden C bereiken. TIP: maak maar wat extra’s, want als je hieraan gaat snoepen zijn ze zo op. Met alleen deze gerookte worsten kan je al enorm de blits maken, maar win dit gerecht moet het echte werk dus nog beginnen. Snijd de worstjes alvast in plakkjes en leg opzij op een bord met wat keukenpapier.

Koken op open vuur

Inmiddels had ik al mijn kampvuur opgezet met de Tripod van @de_fik_erin en een hangende Dutch oven. Er is echt niets leuker dan koken op open vuur. Hoewel: het vuur was niet geheel open want ik had mijn oude Weber haard neergezet. Wel zo makkelijk en creativiteit dient de mens.

Bereiding Jambalaya

Voeg de olijfolie, gesneden ui, gesneden paprika én de gesneden bleekselderij toe aan de pot en bak dit zo'n 6 minuten. Voeg daarna de geperste knoflook toe en fruit dit ook een minuut mee. 

Jambalaya

Voeg nu de kip toe en bak even goed aan. Giet de kippenbouillon en geplette tomaten eroverheen en maak op smaak met paprikapoeder, oregano, cayennepeper, zout en peper. Roer nu de gerookte worst en rijst erdoorheen.
Laat even lekker sudderen terwijl je geniet van een wijntje en een beetje voor je uit in het vuurtje staart... 

Breng het geheel nu aan de kook op middelhoog vuur. Hang vervolgens de pot iets hoger, dek het af en laat 20 minuten sudderen. Roer er zo nodig een beetje extra bouillon door.
Doe hierna de garnalen erdoor, dek weer af en laat nog even 5 a 10 minuten doorgaren. Maak het gerecht af met de lenteui en peterselie. Als de rijst gekookt is, kun je aanvallen. Feest!

ENJOY!

Recepten