•   0522 24 66 19  (Meppel)
    • Persoonlijk advies
    • Grootste slagersassortiment
    • Kies zelf je afhaaldag

Gevulde kalkoen met knoflook jus

Bereidingswijze

De feestdagen is dé tijd om echt lekker culinair te genieten, maar moet je dan per sé uren in de keuken te staan? Nee dus, dat hoeft dus niet. 
 
Een hele kalkoen lijkt misschien uitdagend, maar is eigenlijk juist supersimpel. Doordat wij de botten er grotendeels uitgehaald hebben én we de vulling hiervan al hebben verzorgd, is het eigenlijk gewoon simpel braden, in plakken snijden en aan tafel.
 
Dus niet lopen klungelen aan tafel met een tang, bot mes, vleesvork etc. Waarschijnlijk heb je al een paar wijntjes op en gelijk heb je, het zijn de feestdagen. Let's keep it simple.

Bereiding gevulde kalkoen

Verwarm de oven of de BBQ voor tot 180C. Snijd de uien en de knoflook door de helft, met vel en al. No worries, lekker easy. Plaats deze in een ovenschaal samen met de tijm en rozemarijn en ongeveer een halve liter water.

De kalkoen is al ready to go. Plaats deze op de uien en schuif in de voorverwarmde oven.

Laat de kalkoen ongeveer 1,5 uur garen. Let goed op dat er genoeg water blijft onder de kalkoen. Vul desnoods een beetje bij, hier wordt de jus van gemaakt. 

Laat de temperatuur zakken naar 160C en leg de plakken bacon bovenop de borst van de kalkoen. Dit zorgt ervoor dat het vlees minder snel uitdroogt. De kalkoen zal ongeveer 4 uur nodig hebben om een kerntemperatuur van boven de 74C te bereiken. Dit is de perfecte temperatuur voor een juicy kalkoen!

Haal de kalkoen uit de oven en laat deze afgedekt met aluminiumfolie rusten voor minimaal 30min.

Plaats ondertussen de ovenschaal met het vocht op het vuur en voeg hier de kippenbouillon aan toe. Reduceer dit tot ongeveer de helft. Voeg een eetlepel bloem er bij om de jus dikker te maken, mocht dit nodig zijn.

Zeef alles uit de pan en druk goed door met een pollepel. We willen alle smaak hebben!

Je hebt nu een prachtige eigengemaakte jus hebben voor bij de kalkoen, dit proces kan je gebruiken voor elk stuk vlees dat wordt geroosterd in de oven.

Snijd de kalkoen in dikke plakken met een royale lepel eigengemaakte jus. Happy days.

ENJOY!

Recepten