• 0522 24 66 19  (Meppel)
    • Vlees met fijne herkomst
    • Eigen worstmakerij
    • Vakmanschap door eigen slagers

Frietje stoofvlees

Bereidingswijze

Als de dagen korter worden en de temperaturen dalen, is er niets beter dan een dampende pan stoofvlees. Dit gerecht is dé ultieme winterklassieker, maar laten we eerlijk zijn: een frietje stoof smaakt het hele jaar door. Bovendien is het slim om extra veel te maken, want de restjes zijn perfect om in te vriezen. Later gebruik je ze als topping voor een burger, nacho’s of wat je maar wilt.

Ik, Siebe Grijpma van @bbqmoods, ging aan de slag met prachtig doorregen sukadelappen en maakte een smaakvolle stoof. Geserveerd met knapperige Vlaamse frieten en een royale lepel echte mayonaise – comfort food op z’n best!

Samenvatting

  • Indirecte bereiding
  • BBQ-temperatuur 120 graden Celsius
  • Voorbereiding: 20 minuten
  • Bereidingstijd: 6-8 uur
  • Hoeveelheid: 4 personen

Voorbereiding stoofvlees

Zorg ervoor dat de sukadelappen volledig ontdooid zijn voordat je aan de slag gaat. Heb je een dik stuk vlees? Haal het dan twee dagen van tevoren uit de vriezer en laat het in de koelkast ontdooien.

De voorbereidingen zijn redelijk eenvoudig. Bereid de BBQ voor op indirecte hitte en breng de temperatuur naar 120°C. Ondertussen snijd je de uien in halve ringen en snipper je de knoflook fijn. De sukade snijd je in blokjes van ongeveer drie centimeter en kruid je royaal met peper en zout. Strooi er een eetlepel bloem over en meng alles goed, zodat het vlees een mooie, gelijkmatige coating krijgt.

Aanbraden sukadelappen

n een Dutch Oven of gietijzeren pan laat je een flinke klont roomboter smelten. Dit doe ik zelf graag op een inductiepit, zodat ik de pan goed heet kan laten worden zonder dat de temperatuur van de BBQ uit balans raakt. Bak de vleesblokjes rondom bruin in een minuut of vijf à zes. Door de bloem zal het wat aanbakken, maar dat geeft juist extra smaak aan de saus.

Haal het vlees uit de pan en bak in het achtergebleven vet de uienringen tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg de gesnipperde knoflook toe en laat die even meebakken. Hierna gaan de kruiden erbij: kruidnagels, laurier, steranijs en tijm, die allemaal even kort meebakken om hun aroma’s los te laten komen. Vervolgens giet je er een flesje Belgische Tripel en een scheut runderbouillon bij. Een lepel mosterd en een beetje stroop maken de smaak mooi rond. Roer alles goed door en leg de sukade terug in de pan. Zorg dat het vlees net onder het vocht staat, zodat de bovenste laag niet uitdroogt. Als het nodig is, kun je nog wat extra bouillon of water toevoegen. Leg de ontbijtkoek bovenop en sluit de pan met het deksel.

Langzaam, langzaam garen sukadelappen

Nu komt het makkelijkste deel van het proces: geduld hebben. Zet de pan op de BBQ, sluit het deksel en laat alles drie uur rustig pruttelen op 120°C. Niet roeren, niet kijken, gewoon laten gaan.

Na drie uur controleer je of er nog genoeg vocht in de pan zit en hoe dik de saus is. Als de saus nog erg dun is, kun je het deksel eraf laten zodat het indikt. Daarna laat je het nog drie tot vier uur verder garen. Af en toe even roeren kan geen kwaad, en je zult merken dat het vlees steeds zachter en donkerder wordt. Na een uur of zes à zeven is de sukade boterzacht en helemaal klaar om te serveren. Mocht het iets langer op het vuur blijven staan, dan is dat geen probleem, zolang het maar niet droogkookt. Verwijder de laurier, kruidnagels, steranijs en tijm voor je het opdient.

frietje stoofvlees

Friet Bakken

Natuurlijk kun je zelf friet snijden en in twee fasen frituren, maar ik koos voor de snelle optie en bakte dikke Vlaamse frieten uit de vriezer. Binnen zeven minuten waren ze goudbruin en krokant.

Op een bord of in een kommetje schep je een royale portie friet. Daarop of ernaast een flinke lepel stoofvlees, afgemaakt met een klodder echte mayonaise. En dat is het – simpel, smaakvol en precies wat je nodig hebt op een koude dag.

frietje stoofvlees

ENJOY!


Recepten