•   0522 24 66 19  (Meppel)
    • Persoonlijk advies
    • Grootste slagersassortiment
    • Kies zelf je afhaaldag

BBQ Babi Pangang van buikspek

Bereidingswijze

Babi Pangang van de BBQ. Dat klinkt toch geweldig? Is het ook! Als je dit recept van BBQ Junkie aanhoudt, zet je een knaller van een gerecht op tafel. Toegegeven: de ingrediëntenlijst is wat lang, maar veel ervan zal al in je keukenkastje staan. 

Voorbereiding Babi Pangang

De bereiding van het buikspek begint eigenlijk al de avond van tevoren. Meng één eetlepel bastersuiker, de five spices, paprikapoeder, gember, komijn, zout en zwarte peper door elkaar, zodat een mooie rub ontstaat. 

Dep het buikspek droog met keukenpapier en snijd aan de vleeskant de kleine loshangende stukjes vlees weg. Leg het vlees met het vet boven op een snijplank. Snijd nu kruislings met een scherp mes een ruitpatroon in de vetlaag. Pas wel op dat je niet te diep snijdt, want je wilt enkel door de eerste laag snijden.

Bestrooi het vlees nu aan beide kanten rijkelijk met de zojuist gemaakte rub, zodat het rondom gekruid is. Pak het vlees in met vershoudfolie of een ziplockzak en leg het in de koeling. 

Bereiding Babi Pangang

De volgende dag is het tijd om de Babi Pangang klaar te maken. Neem daar ruim de tijd voor (minimaal vier uur). 

Steek de BBQ aan en ga hierbij voor een temperatuur van 120 graden (indirecte hitte). Haal in de tussentijd het buikspek uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen. Is de BBQ op temperatuur? Leg het buikspek dan met de vetkant naar boven op het rooster en sluit de BBQ. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek de probe dan eerst nog even in het vlees, zodat je de temperatuur continu in de gaten kunt houden. Laat het vlees nu rustig garen naar een kerntemperatuur van 76 graden. 

Babi Pangang glaze

Zet ondertussen een klein pannetje op het vuur om de glaze in klaar te maken. Doe 3 eetlepels chilisaus, 1 eetlepel basterdsuiker en de 2 eetlepels ketjap manis in het pannetje en verwarm de ingrediënten tot de suiker is opgelost. Haal dan het pannetje van het vuur, schenk de glaze in een kommetje en laat afkoelen.

Babi Pangang saus

Pak het pannetje er opnieuw bij en zet wederom op laag vuur. Voeg wat olie toe, snipper je ui goed fijn en voeg samen met de knoflook en tomatenpuree toe aan de pan. Fruit een paar minuten en voeg dan de ketchup, sambal, restant van de basterdsuiker en het restant chilisaus toe. Rasp ook de gember en roer dit goed door het mengsel. Voeg tot slot 3 eetlepels water toe en meng de laatste eetlepel water met de maïzena. Voeg deze ook toe en blijf goed roeren totdat deze iets dikker begint te worden. Haal op dat moment de pan van het vuur en laat de saus een beetje afkoelen.

Buikspek op de BBQ

Heeft het buikspek een kerntemperatuur van 76 graden bereikt? Bestrijk het dan rondom met de glaze en laat nog een kwartier garen met het deksel op de BBQ. Haal daarna even kort vsn de BBQ om de BBQ klaar te maken voor direct grillen bij een temperatuur van ongeveer 180 graden. Leg vervolgens het buikspek terug op de BBQ, wederom met de vetkant boven. Gril het vlees 2 minuten aan beide kanten, maar let wel op dat je niet teveel vlammen krijgt, wanneer de vetkant naar beneden is. Haal van de barbecue en laat even tien minuten rusten op een snijplank.

Snijd vervolgens het vlees in plakken van ongeveer 0,5 cm dik. Neem een mooie serveerplank en verdeel de atjar over het midden. Leg hier vervolgens de plakken babi pangang op en lepel daar wat van de saus overheen. De rest van de saus kun je er apart bij serveren. Hier ga je zéker de blits mee maken!

ENJOY!

Recepten