Blog
Het verhaal achter Beef Wellington
Inmiddels zijn de feestdagen in aantocht. De tijd waarin de allermooiste gerechten bereid worden, waaronder de beef wellington. Misschien ben je wel van plan om deze showstopper zelf op tafel te zetten dit jaar.. Helemaal zelfgemaakt met onze mooie ossenhazen óf lekker makkelijk met Lantinga’s kant & klare Beef Wellington van het supersmaakvolle Black Angus rund. Benieuwd naar de historie van de Beef Wellington?
Beef Wellington, waarom klinkt dit feestelijke gerecht als een Brit van adellijke afkomst? Dit komt door de rijke geschiedenis die achter het vlees schuilt. Er gaan verschillende theorieën rond over de herkomst van de Beef Wellington, of is het oorspronkelijk de Boeuf en Croûte? Volgens de Fransen stamt de Wellington af van de Franse specialiteit, Boeuf en Croûte. En hebben zij het recept al in handen sinds de 15e eeuw. Wat de Boeuf en Croûte onderscheidt van de Wellington is de foie gras die als topping op het vlees is toegevoegd. Deze ontbreekt bij de traditionele Beef Wellington.
Maar waarom klinkt het dan zo typisch Engels? Aan het einde van de 19e eeuw werd Napoleon, de voormalige koning van Italië, verslagen bij de wereldberoemde slag om Waterloo. De destijds regerende hertog genaamd Arthur Wellesley, eerste hertog van Wellington, versloeg Napoleon met succes en werd geliefd om zijn militaire successen. Ter ere van zijn overwinning liet de veldheer zijn koks een maaltijd klaarmaken die te maken had met de veldslag. De koks kwamen op het idee om een stuk rundvlees, dat geliefd werd door de hertog, te wikkelen in bladerdeeg en te vullenmet paddenstoelen en verschillende kruiden. De goudgele kleur van het deeg zou symbool staan voor de overwinningen en de gouden medailles van de hertog. Genoeg speculaties over de oorsprong van het gerecht dus. En of de Fransen of de Britten nou gelijk hebben, het mag duidelijk zijn dat de Beef Wellington onwijs geliefd is!
Een Beef Wellington wordt doorgaans vaak neergezet als een feestelijk gerecht en is volgens restaurants een synoniem voor elegantie en vakmanschap. Het vlees dat gebruikt wordt voor de Wellington komt van het meest nobele gedeelte van het rund, de ossenhaas! Ossenhaas of ook wel tournedos staat bekend om zijn zachte smaak. De kant & klare Beef Wellington die je kan bestellen bij Slagerij Lantinga is gemaakt met de ossenhaas van het smaakvolle Black Angus rund. De runderen worden op een natuurlijke en gezonde wijze grootgebracht, ze grazen op uitgestrekte weiden en worden bijgevoerd met uitsluitend plantaardige voeding (voornamelijk gras, mais en granen).
Wist je dat de kant & klare Beef Wellington naar traditioneel recept gemaakt is? De Beef Wellington bestaat dus niet alleen uit ossenhaas en bladerdeeg, maar parmaham, een paddenstoelenmix (eekhoorntjesbrood, champignons). En het allermooiste is, je hoeft hem alleen nog maar af te bakken in de oven. Geen stress dus of hij zou mislukken.