Eat your heart out, 21 juli is ‘t weer wereld junkfooddag. Reden om een dagje te cheaten tijdens je gezonde dieet. Wat dacht je van zo’n caloriebom van een broodje burger met alles erop en eraan, cheddar jalapeno hotdogs of gefrituurde ribs? WE LOVE IT.

Wereld Junkfooddag

Junkfooddag is een jaarlijks terugkomende dag sinds 2007, ingesteld door de Amerikaanse voedingsdeskundige Robert Lustig. Door een voedingsdeskundige hoor ik je denken? Klopt helemaal. Met deze dag wilde hij namelijk juist aandacht vragen voor de negatieve effecten van junkfood op de gezondheid.

Wat is junkfood precies?

Denk je bij junkfood ook aan zo’n lekkere frikandel speciaal vol met saus en ui? Of een pizza met vierkazen kruipend van de kaas? Junkfood omvat best wel een grote groep, het is namelijk voedsel dat weinig voedingswaarde biedt en vaak rijk is aan calorieën. Dus geen dikke aanrader om elke dag te eten, maar heel af en toe mag je best een keer wat van de junkfoodschijf eten..

Terug in de tijd

Iedereen weet wat junkfood is, maar waar komt junkfood eigenlijk vandaan? Het verhaal gaat dat junkfood waarschijnlijk is ontstaan in China. De Chinezen frituurden vroeger al gerechten zoals noedels en tofu. In de 16e eeuw werd de frituur ook populairder in Europa. Pas in de 19e eeuw werd junkfood steeds meer geproduceerd in fabrieken, waardoor het goedkoper en toegankelijker werd. Dat begon onder andere ook met de eerste fastfoodrestaurants in Amerika. In 1920 werden de eerste hamburgers geserveerd. Ze waren goedkoop, snel en makkelijk verkrijgbaar, wat ervoor zorgde dat ze al snel populair werden. Halverwege de 20ste eeuw werden McDonalds, Burger King en KFC bekend en werd in de industrie fastfood ontwikkeld voor in de diepvries. Inmiddels is junkfood helemaal ingeburgerd en overal verkrijgbaar.

Waarom is junkfood zo lekker?

Dat heeft dus helemaal te maken met de samenstelling van junkfood. Junkfood bevat namelijk veel suiker, vet en zout. Deze combinatie maken het eten juist zo verslavend. De suiker zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, waardoor je een gevoel van energie hebt. Vet zorgt voor smaak en een vol gevoel en het zout zorgt ervoor dat het eten een intensere smaak krijgt.

Eet junkfood met mate

Ook wij willen graag aandacht vragen voor de negatieve effecten van junkfood op je gezondheid. Hoewel ’t lekker is, bevat het veel calorieën, vet, suiker en zout. Deze stoffen kunnen leiden tot overgewicht, obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen. Nu hoef je ’t niet direct volledig uit je dieet te schrappen, doen wij ook niet. Maar bewust omgaan met wat je eet, is natuurlijk wel belangrijk. Eet het dus met mate of maak ’t zelf. Dan heb je immers zelf invloed op hoe ‘ongezond’ ’t wordt. Er is immers niks mis met zo heel af en toe een keer wat ongezonds eten..

Home made Junkfood

Een snackbar op z’n tijd is heerlijk, maar nog lekkerder is om ’t zelf te maken. Daarom hierbij 6 recepten voor homemade junkfood!

Fried Sticky Asian Ribs

Een simpele, snelle én originele barsnack op tafel zetten? Dan is dit recept ideaal! Juicy en sticky spareribs, do we need to say more?

 

Hotdogs Cheddar&Jalapeno

Iedereen kan een goede hotdog waarderen. Broodjes met worst zijn immers een match made in heaven, vinden wij dan he. Deze cheddar&jalapeno hotdogs zijn next level en makkelijk te maken. Win win dus! 

 

Pulled pork pig shots

Wellicht een recept met ‘t hoogste caloriegehalte uit ’t rijtje, maar zeker eentje om met mate een keer te proberen. Een magistrale calorierijke snack..

 

Big fat Beefburger

Deze mag natuurlijk niet ontbreken in ‘t rijtje, een dikke vette burger doet ’t altijd goed. Oh, en je kunt altijd naar je eigen smaak nog ingrediënten toevoegen of weglaten..

 

Corn Dogs Cheddar/Jalapeno

Op en top Amerikaanse streetfood, alleen dan in een Koreaans jasje. Deze is namelijk gemaakt met Panko voor de buitenkant! Lekker crunchy..

 

Bacon Donuts met chili jam

Een lekkere afsluiter die je prima kan eten als tussendoortje: de Bonut met Chili Jam. Verrassend lekker!