•   0522 24 66 19  (Meppel)
    • Persoonlijk advies
    • Grootste slagersassortiment
    • Kies zelf je afhaaldag

Spicy ribs met honey en butter glaze

Bereidingswijze

Onze ambassadeur @blackgoldsmokehouse schudt de meest waanzinnige gerechten én bijbehorende foto's uit zijn mouw. Zoals ook deze spareribs. Op de foto's zie je twee bereidingswijzen [Texas Style Salt & Pepper en Honey Glazed. Hieronder vind je het recept van de honey en butter glazed ribs. 

Voorbereiding honey glazed ribs

Zorg eerst dat je ribs perfect eruit zien voordat je het vlees gaat kruiden. Kleine botten aan de zijkant kunnen bijvoorbeeld eruit gesneden worden. Een goed begin is tenslotte het halve werk! Verwijder eerst het membraan van de spareribs…
Gebruik hiervoor het puntige uiteinde van een klein mes en steek dit heel voorzichtig onder het membraan. Zorg ervoor dat je niet te diep in het vlees snijdt. Je wilt het membraan net genoeg optillen om er een vinger onder te krijgen. Zodra je je vinger eronder kunt werken, werk je voorzichtig over de ribs en probeer je het membraan niet te scheuren. Nu je voldoende aan het membraan hebt getrokken om er grip op te krijgen, trek je het helemaal van de ribs af.. Was nu de ribben en dep ze droog met keukenpapier. De volgende stap is om een goede kwaliteit dry rub aan te brengen op je spare ribs. Je kunt natuurlijk elke gewenste dry rubs gebruiken, zoals een No Rubbish rub. Bedek de spareribs volledig in de rub, dus aan beide kanten. Elke hap moet namelijk het zelfde zijn en laat de rub ongeveer een kwartier intrekken. Je zal merken dat de kleur van je ribs verandert en dat ze mooi gaan glimmen.
 
Als je klaar bent om de ribben te roken, dan wil je de smoker of bbq op 125C graden krijgen en een paar stukjes kersenhout toevoegen. Andere stukken hout kan ook. Ik gebruik normaal gesproken 4 tot 5 brokken om te beginnen. Er zou een lichtblauwe rook uit de roker moeten komen. Teveel hout zal niet goed zijn voor het vlees en een bitter eindproduct opleveren. Als de smoker of bbq op temperatuur is, plaats je de ribben op de rekken.

Spareribs op de BBQ - deel 1

Laat de spareribs ongeveer 3 uur lang rustig garen. Dit proces is erg belangrijk, wij willen namelijk een “bark” creëren en zorgen voor een smoke ring. Ik sprits mijn ribs elk uur even met wat water en appelsap. Dit zorgt voor extra kleur en houdt de ribs lekker vochtig.

Spareribs op de BBQ - deel 2

En nu gaan we inpakken in folie! Dit noemen ze de Texas crutch. Het inpakken helpt niet alleen het vet af te breken en de perfecte malse rib te creëren, maar het voorkomt ook die vieze, te gerookte smaak.
Dit is wat ik (Jeremy dus, van Black Gold Smokehouse) doe: Maak eerst een tafel klaar om in te pakken. Trek voldoende vellen aluminiumfolie af voor elk ribbenrek. Ik doe dit zodat ik geen tijd verspil als de ribben van de BBQ komen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te zijn, en vooruit denken versnelt het proces. Haal alle ribben van de BBQ en plaats ze op de tafel.
Doe één rib per keer. Plaats een dubbele vel aluminiumfolie neer. Doe bbq sauce, honing en boter op de dubbele laag folie en leg hier je rib op, vlees kant naar beneden. Doe vervolgens hetzelfde op de achterkant van de rib en pak alle ribs stevig in op deze manier. Het proces is eenvoudig, maar probeer het snel te doen zonder de verpakking te doorboren. Zodra alle ribben zijn ingepakt, plaats je ze voorzichtig terug in de smoker/BBQ. De temperatuur van de BBQ moet nog steeds 125C graden zijn. Gaar de ribben nog eens 1,5/ 2 uur bij deze temperatuur.
 
Na dit punt wil ik graag een paar rekken controleren. Soms zijn er een paar die voorlopen op het spel en moeten ze van de BBQ af. Meestal duurt het 2 uur om ze tot de juiste malsheid te krijgen. Een perfect malse rib zou een beetje moeten meegeven. Het vlees trekt zich terug van de rand van de botten, en als je aan twee botten trekt, moet het vlees gaan scheiden. Ik steek ook een tandenstoker in het vlees om te controleren of het mals is. Het zou gemakkelijk moeten gaan, bijna alsof je een mes in warme boter steekt. Trek na 2 uur de ribben eruit en ontlucht ...

Spareribs op de BBQ - deel 3 - Geheim van de Honey Glaze

Ok hier komt dus het geheim om super mooie shiny ribs te krijgen. Alle vocht die nu in de aluminiumfolie zit is goud waard. Open voorzichtig de pakketten met de ribs en giet het vocht in een pannetje. De ribs hebben wat vocht los gelaten en dit zorgt voor een mooie glaze in combinatie met de boter, honing en BBQ saus. Warm dit langzaam op, en plaats ondertussen de ribs weer terug op de BBQ.
 
In principe zijn de ribs nu perfect gaar, maar wij willen een mooie glaze hebben zodat wij echt indruk kunnen maken op de gasten toch? Pak het pannetje ingekookte glaze en smeer dit warm over de ribs heen. Dit doen we warm om striemen te voorkomen. Laat de glaze zoon 15/20 minuten inwerken op de ribs.
 
Als je dit proces doorloopt dan heb je perfecte en botermalse ribs met een shiny buitenkant die zelfs mee zouden kunnen doen met een BBQ competitie. Nog 1 belangrijke stap, laat de ribs even rusten, niet meteen aansnijden.
 
Koud biertje erbij, wat kan een mens nog meer willen?
 
ENJOY
Recepten
Producten voor dit recept