• 0522 24 66 19  (Meppel)
    • Vlees met fijne herkomst
    • Eigen worstmakerij
    • Vakmanschap door eigen slagers

Varkenshaas Wellington

Bereidingswijze

Een van de meest feestelijke gerechten met ossenhaas is zonder twijfel de klassieke Beef Wellington. Maar waarom zou je het alleen bij ossenhaas houden? Probeer eens iets anders en ga voor een variant met varkenshaas! De duxelles (het champignonmengsel) combineert namelijk fantastisch met varkensvlees. Siebe Grijpma van @bbqmoods maakte deze heerlijke Pork Wellington in de oven met een Livar varkenshaasje. Het gerecht is niet ingewikkeld, maar het vergt wel wat tijd en aandacht. De bereiding lijkt grotendeels op die van de traditionele Beef Wellington. Siebe maakte twee Pork Wellingtons met varkenshaasjes van elk ongeveer 300 gram, ruim genoeg voor vier personen. Volg zijn stap-voor-stap instructies – compleet met foto’s – en succes is gegarandeerd!

Samenvatting Pork Wellington

  • Bereiding in koekenpan & oven
  • Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius
  • Voorbereidingstijd: 1,5 uur
  • Actieve bereidingstijd: 25 minuten

 

Voorbereiding Pork Wellington

Voor de Pork Wellington hebben we de volgende stappen

1.     Maken van de Duxelles (koekenpan)
2.     Aanbraden van de Varkenshaas (koekenpan)
3.     Omwikkelen van de varkenshaas met duxelles en rauwe ham
4.     Inpakken in bladerdeeg
5.     Bakken in de oven

Bereiding duxelles

Duxelles is een heerlijk champignonmengsel met ui, tijm en knoflook, dat je langzaam laat garen op middelhoog vuur. Hak de champignons fijn in een keukenmachine. Snipper de ui zo klein mogelijk en doe hetzelfde met de knoflook.

duxelles

Verwarm de roomboter in een koekenpan en fruit de gesnipperde ui op middelhoog vuur. Zodra de ui glazig begint te worden (na ongeveer 5 minuten), voeg je de knoflook en tijm toe. Bak deze kort mee totdat de geuren vrijkomen. Voeg daarna de fijngehakte champignons toe en laat ze bakken tot het mengsel bijna volledig droog is. Schenk op het laatst de witte wijn erbij en roer goed over de bodem van de pan, zodat eventuele aanbaksels oplossen en zich vermengen met de duxelles.

Duxelles

Voeg een snuf zout en wat versgemalen zwarte peper toe om de duxelles op smaak te brengen. Bak het geheel opnieuw tot het echt helemaal droog is. Schep het daarna over in een platte schaal of tray en zet het in de koelkast om volledig af te koelen. Je duxelles is nu klaar om te gebruiken!

De varkenshaas aanbraden

Nu is het tijd om de varkenshaas voor te bereiden. Haal het vlees uit de verpakking en controleer het op losse stukjes, vliesjes of vet. Snijd deze weg met een scherp mes. Kruid de varkenshaas rondom met peper en zout. Verhit een beetje geklaarde boter in een koekenpan en braad de varkenshaas op middelhoog tot hoog vuur aan totdat deze rondom mooi bruin is. Let op: het vlees hoeft nog niet gaar te worden. Dit aanbraden zorgt voor een extra smaakboost doordat de eiwitten aan de buitenkant karamelliseren.

varkenshaas aanbraden

Is je varkenshaasje rondom mooi gebruind, dan leg je het vlees op een plank of tray en je dept hem droog aan de buitenkant. Verpak hem in huishoudfolie en leg hem minstens 30 minuten in de koelkast.

varkenshaas

Varkenshaas oprollen

 

Nu alles is voorbereid – de aangebraden varkenshaas en de afgekoelde duxelles – is het tijd om de varkenshaas op te rollen in de duxelles en serranoham. Leg een groot stuk huishoudfolie op je werkblad en verdeel hierop een laag serranoham. Zorg dat de ham voldoende ruimte biedt om de varkenshaas volledig in te rollen. Voor één varkenshaas gebruik je ongeveer 6 plakken serranoham.

Strijk vervolgens een gelijkmatige laag van de duxelles over de serranoham. Houd rekening met de lengte en breedte van de varkenshaas, zodat je straks alles netjes kunt inpakken.

oprollen varkenshaas

Rol de varkenshaas voorzichtig in de laag van duxelles en serranoham. Gebruik het huishoudfolie om het geheel gemakkelijk op te tillen en in model te brengen. Vouw eerst de zijkanten van de ham naar binnen, zodat alles netjes omsluit. Rol daarna rustig verder tot de varkenshaas volledig bedekt is met de duxelles en ham.

Pak nu de uiteinden van het huishoudfolie vast en draai de varkenshaas stevig in, alsof je een groot kindersnoepje maakt. Hoe strakker je het oprolt, hoe mooier het resultaat straks zal zijn. Leg de opgerolde varkenshaas vervolgens ongeveer 10 minuten in de koelkast om stevig te worden en goed in vorm te blijven.

Aanbrengen bladerdeeg

Na het koelen haal je de varkenshaas uit de koelkast en verwijder je voorzichtig de huishoudfolie. Bestuif je werkblad licht met bloem en leg hierop een vel vers bladerdeeg, groot genoeg om het varkenshaas-pakketje volledig in te rollen.

Plaats de varkenshaas aan het begin van het bladerdeeg en rol het rustig op, zonder lucht in het pakketje te laten. Zorg ervoor dat de naad van het bladerdeeg iets overlapt en onderaan komt te liggen voor een nette afwerking. Druk de onderkant licht aan, zodat het pakketje stevig ligt. Vouw de zijkanten van het bladerdeeg naar binnen en trek de bovenkant strak naar beneden. Druk de naden goed aan zodat het bladerdeeg mooi gesloten blijft.

Verplaats je Pork Wellington voorzichtig naar een ovenschaal. Klop vervolgens twee eidooiers los met een klein scheutje melk en bestrijk de gehele buitenkant van de Wellington met dit mengsel.

Wil je extra decoratie? Snijd lange stroken van het overgebleven bladerdeeg en leg deze in een mooi patroon op de Wellington, bijvoorbeeld in een traditioneel wafelmotief of diagonale stroken. Druk de stroken zachtjes aan zodat ze blijven plakken en bestrijk ook deze met het eimengsel voor een mooie glans. Je Pork Wellington is nu klaar om gebakken te worden!

pork wellington

 

Je Pork Wellington is klaar om afgebakken te worden! Plan ongeveer 40 minuten voor de laatste stappen: 30 minuten in de oven en daarna nog even rusten voordat je 'm aansnijdt.

Bereiding van de Pork Wellington

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Heb je een krachtige heteluchtoven? Kies dan voor een iets lagere temperatuur, bijvoorbeeld 180-190 graden. Je Wellington is nu perfect voorbereid: gevuld met varkenshaas, omwikkeld met duxelles en serranoham, en bedekt met een prachtige laag bladerdeeg.

Plaats eventueel een kernthermometer in het dikste deel van de Wellington en schuif hem de oven in. Laat hem garen tot een kerntemperatuur van 58 graden Celsius. Tijdens het rusten zal de temperatuur nog iets oplopen naar 60 graden, precies goed voor sappig en rosé varkensvlees. Na ongeveer 30 minuten zal het bladerdeeg mooi goudbruin zijn en je Pork Wellington perfect op temperatuur.

Als je geen vaste kernthermometer hebt, meet de temperatuur dan af en toe handmatig. Het vlees mag niet uitdrogen, maar moet wel voldoende gaar zijn. Varkenshaas smaakt het best als hij rosé wordt geserveerd.

Laten rusten

Haal de Pork Wellington voorzichtig uit de oven en leg hem op een plank of baktray. Dek hem losjes af met aluminiumfolie om rusttijd te geven, maar zorg ervoor dat er geen condens ontstaat, zodat je bladerdeeg krokant blijft.

Na 10 minuten rusten kun je de Wellington aansnijden. Houd er rekening mee dat er wat vocht uit het vlees en de duxelles kan komen, dat is normaal. Gelukkig blijft je bladerdeeg, ook aan de onderkant, heerlijk krokant bij het aansnijden. Tijd om te genieten van jouw perfecte Pork Wellington!

pork wellington

Serveren Pork Wellington

De Pork Wellington geeft een echt luxe feestdagengevoel en past uitstekend bij een luxe maaltijd. Ik serveerde Haricots verts bij, samen met verse oven krieltjes een super-de-luxe maaltijd.

pork wellington

ENJOY!

Recepten