•   0522 24 66 19  (Meppel)
    • Persoonlijk advies
    • Grootste slagersassortiment
    • Kies zelf je afhaaldag

Ribeye met salsa verde

Bereidingswijze

Een goede ribeye heeft eigenlijk niet veel nodig, maar soms is 't wel lekker om 'm met een 'sausje' te serveren. Verandering van spijs doet eten nietwaar? Deze ribeye met salsa verde is gemaakt op de BBQ door @bbqjunkieNL.

Revearsed sear bereiding

Bij dikke steaks is reversed sear grillen vaak een goede optie, want de lage, gelijke hitte zorgt voor een betere controle van de garing en beschermt je tegen oververhitting. Maar hoe werkt het? Je grillt het vlees eerst tot een bepaalde kerntemperatuur, waarna je de BBQ flink opstookt om het vlees nog even kort af te grillen. Doordat de buitenkant van je vlees tijdens het garen wat uitdroogt, krijgt je steak een supermooie korst. Nog wat extra smaak geven aan je ribeye? Voeg dan nog wat rookhout toe aan je BBQ, maar dat is natuurlijk helemaal up to you. 

Voorbereiding ribeye 

Haal het vlees en de rest van de ingrediënten alvast uit de koelkast. Zo kunnen alle ingrediënten alvast op kamertemperatuur komen. Haal daarnaast 't vlees ook alvast uit de verpakking om te ademen.

Bereiding Salsa verde

Doe de peterselie en basilicumblaadjes in de keukenmachine, samen met de teentjes knoflook, kappertjes, rasp én sap van de citroen en de helft van de olie. Zet de keukenmachine aan tot er een gladde saus is ontstaan en voeg beetje bij beetje wat meer olijfolie toe tot je de perfecte dikte hebt bereikt. Breng de salsa op smaak met flink wat zwarte peper en een beetje zout.

Ribeye op de BBQ

Salsa verde klaar? Dan is 't tijd om de BBQ aan te steken. Ga hierbij voor indirect warmte en een temperatuur van 120 graden. Absoluut geen BBQ weer en ga je dus liever voor de oven? Verwarm deze dan voor op 120 graden! 

Bestrooi nu de ribeye met grof zeezout en versgemalen zwarte peper, terwijl de BBQ of oven warm wordt. Heb je een kernthermometer? Steek deze dan alvast in het vlees.

Is de BBQ op temperatuur? Dan mag de ribeye op het indirecte deel van het rooster. Sluit de BBQ en gaar de ribeye nu rustig naar een kerntemperatuur van 42 graden. Haal het vlees dan van de BBQ. Liever in de oven? Kan dus ook. Leg het vlees in een ingevette ovenschaal en grill rustig naar bovenstaande kerntemperatuur. Ook hier is een thermometer dus onmisbaar.

Temperatuur bereikt? Maak dan de BBQ gereed voor direct grillen (minimaal 200 graden). Gebruik je een houtskool BBQ? Dan is het het makkelijkst om alvast een brikettenstarter met houtskool aan te steken wanneer je de rib eye indirect gaat garen. De kolen zijn dan heet wanneer je de rib eye af wilt gaan grillen. Wanneer de temperatuur van 200 graden is bereikt, borstel je het rooster even schoon en gril je de ribeye even kort (ongeveer 1,5 minuut per kant). Een pan op heel heet vuur  kan natuurlijk ook! Net zo snel en hetzelfde verhaal: kort afgrillen aan beide kanten

Haal de steak tot slot van de BBQ of uit de pan en laat 5 tot 10 minuten rusten onder aluminiumfolie voordat je het vlees aansnijdt.

Snijd de ribeye in plakken en serveer met de salsa verde. 

ENJOY!

Recepten