Bereidingswijze
In veel Oosterse gerechten speelt buikspek een hoofdrol. Volgens mij [Siebe Grijpma / @BBQmoods] is dit een geweldig en veelzijdig stuk vlees dat zich perfect leent voor de BBQ. De mogelijkheden zijn eindeloos! Om in de Aziatische sfeer te blijven, heb ik Bao Buns (gestoomde broodjes) gemaakt met langzaam gegaard en gemarineerd buikspek.
Samenvatting bao buns
- Indirecte bereiding
- Dome temperatuur: 120 graden Celsius
- Voorbereidingstijd: 15 minuten
- Marineren: een nacht
- Bereidingstijd: 4-5 uur
Buikspek marineren
Meng alle ingrediënten voor de marinade tot een gladde saus en proef of extra zout, limoensap of zoetigheid nodig is. Hoisin saus bevat al veel zout, dus wees daar voorzichtig mee. Snijd de vetkant van het buikspek kruislings in, plaats het vlees in een zip-lock zak en voeg de marinade toe. Masseer de marinade goed in en zorg dat het vlees volledig bedekt is. Laat het een nacht marineren in de koelkast. Plaats er een schaal onder om lekken te voorkomen.
Voorbereiding BBQ
Breng je BBQ naar 120 graden Celsius en stel deze in voor indirecte hitte met een platesetter. Plaats een lekbak onder het rooster en vul deze met warm water. Dit helpt de luchtvochtigheid te verhogen, wat de rooksmaak ten goede komt, de temperatuur stabiel houdt en het vlees sappig houdt. Bovendien voorkomt het dat vet verbrandt, wat een bittere smaak kan geven.
Bereiding van het buikspek
Zodra de BBQ stabiel op 120 graden is, voeg je rookhout toe, zoals appel- of kersenhout. Leg het buikspek in het midden van het rooster (indirect) met de vetkant naar boven. Gebruik een kernthermometer in het dikste deel van het vlees om de garing te monitoren.
Laat het vlees rustig garen tot een kerntemperatuur van ongeveer 80 graden Celsius (vanaf 70 graden is het al eetbaar, maar 80 graden geeft een mooiere structuur). Roken geeft het vlees extra diepgang qua smaak. Controleer regelmatig of er nog rookhout aanwezig is en voeg indien nodig een extra chunk toe.
Afhankelijk van de dikte van het buikspek duurt dit proces ongeveer 4 tot 5 uur. Wanneer de juiste kerntemperatuur bereikt is, haal je het vlees van de BBQ en laat je het 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Dit is het perfecte moment om de Bao Buns te stomen.
Bao buns stomen
Bao Buns zijn zachte gestoomde broodjes die je gemakkelijk klaarmaakt met een stoompan of -mandje. Hoewel je ze in de magnetron kunt opwarmen, geeft een stoommandje op een pan met kokend water de authentieke Aziatische beleving.
Zorg voor voldoende stoom in de pan en plaats de Bao Buns in het mandje. Laat ruimte tussen de broodjes zodat ze niet aan elkaar plakken. Tip: bestrijk de onderkant licht met olie of gebruik speciale bakpapiertjes. In ongeveer 6 minuten zijn ze klaar. Gebruik je bevroren Bao Buns? Laat ze dan 10 minuten stomen.
Serveren bao buns met buikspek
Neem een Bao Bun en beleg deze met plakjes Atjar Ketimoen. Schep er wat Hoisin/Ketjap saus over en leg er twee plakjes buikspek op. Werk af met sriracha mayo, nog een beetje saus en wat ringetjes rode peper. Vouw de Bao Bun voorzichtig dicht.
Dit is écht genieten!
ENJOY!