•   0522 24 66 19  (Meppel)
    • Persoonlijk advies
    • Grootste slagersassortiment
    • Kies zelf je afhaaldag

 

Cordon Bleu

Cordon Bleu

Bekijken als Grid List

3 Items

per pagina
Oplopend sorteren
  1. Kip Cordon Bleu Scharrel met gorgonzola & venkelsalami
  2. Kip Cordon Bleu Scharrel met roomkaas, bieslook & parmaham
  3. Kip Cordon Bleu Scharrel met taleggio, truffelsalami & zwarte peper
Bekijken als Grid List

3 Items

per pagina
Oplopend sorteren

Wat is een cordon bleu?

Een cordon bleu is een varkensfiletlapje, kipfilet of runderlapje gevuld met een vleeswaar en kaas. Het plakje vleeswaar is optioneel, maar er zit altijd kaas in een cordon bleu. Daarnaast wordt meestal de cordon bleu gepaneerd om ‘m van een krokant jasje te voorzien. De traditionele versie van de cordon bleu bestaat uit varkensfilet of varkensschnitzel gevuld met ham en kaas, maar eigenlijk kan je in principe de cordon bleu met alles vullen wat je lekker lijkt.. Daarom hebben wij vijf smaken cordon bleu ontwikkeld die zeker bij je in de smaak vallen!   

Waarom de naam cordon bleu?

Waar de naam cordon bleu vandaan komt? Daar bestaan verschillende theorieën over. De een zegt dat de naam Cordon Bleu stamt uit 1578 en afkomstig is van ‘L’ordre des chevaliers du Saint-Esprit’ (hoogste adellijke ridderorde). Le cordon bleu (blauwe band) was een soort onderscheiding die ridders kregen wanneer ze wat bijzonders hadden gepresteerd. Sindsdien werd de term ook gebruikt voor voedsel dat door de beste koks en volgens de hoogste standaarden werd bereid.
Sommige anderen zijn van mening dat Cordon Bleu haar naam te danken heeft aan de beroemde Franse gastronomische opleiding: l’Ecole Le Cordon Bleu. Het gevulde vlees zou zijn naam bij een Franse kookwedstrijd hebben verdiend.
Ten slotte gaat het verhaal rond dat ‘cordon’ komt van koord of wikkel en dat deze om het pakketje ham/kaas heen gevouwen wordt. ‘Bleu’ komt van de manier van bereiden. In de Franse keuken kennen ze: bleu (vlees aan binnenzijde nog volledig rauw), saignant, à point, cuit en bien cuit (doorbakken). Natuurlijk is deze bereidingswijze bij een varkenscordon bleu en kip cordon bleu niet aan te raden en zal dus ook meer slaan op een kalfs- of runder cordon bleu. De eerste vermelding van cordon bleu in een kookboek is trouwens afkomstig uit Zwitserland en stamt uit 1949. In dat

Hoe maak je een cordon bleu?

Een cordon bleu maak je door in bijvoorbeeld een varkensfiletlapje een inkeping te maken en deze te vullen met een vleeswaar en kaassoort naar keuze. Gevuld? Top! De inkeping maak je dicht met behulp van een stokje en ten slotte haal je het gevulde stukje vlees door het paneermeel heen. Zelf maken? Hier vind je onze filetlapjes.. Geen zin in zelf maken? Kies dan uit ons ruime assortiment en laat je verrassen..

Is cordon bleu glutenvrij?

Over het algemeen is een cordon bleu niet glutenvrij. Dit komt omdat het krokante jasje van de cordon bleu uit paneermeel bestaat en paneermeel bevat gluten. Wij hebben daarom een glutenvrije variant bedacht van de cordon bleu: de variant met als vulling mozzarella, zontomaat & pesto. Deze kan je zowel van Livar als van Blonde d’Aquitaine of scharrelkipfilet bestellen. In plaats van paneermeel, hebben we de cordon bleu gemarineerd met een allergeenvrije marinade.

Hoe bereid je cordon bleu?

Cordon bleu wordt meestal in de pan bereid, maar kan ook prima op de BBQ! De bereidingstijd verschilt per vleessoort en dikte van de cordon bleu. Belangrijk is wel dat de kip cordon bleu en de varkens cordon bleu goed gaar zijn, de runder cordon bleu kan je daarentegen best medium eten en is zelfs lekkerder als hij niet doorbakken is.
Begin met een dikke klont boter pas als de boter bruist, kan de cordon bleu in de pan. Bak ‘m mooi om en om bruin zonder de cordon bleu te veel te bewegen. In het geval van de varkens cordon bleu of de kip cordon bleu zet je daarna ’t vuur lager en laat je het stukje vlees in 10 minuten doorgaren met de deksel half op de pan. Gekozen voor een runder cordon bleu? Laat de cordon bleu dan nagaren tot de kaas eruit begint te lopen.

Cordon bleu kopen online

Cordon bleu bestellen online is supermakkelijk! Je kiest een cordon bleu met een vulling die jou ’t lekkerst lijkt, kiept ‘m in je winkelmandje, kiest een afhaaldatum + afhaalfiliaal en rekent ‘m af.
Superfijn aan online bestellen, is dat de keuze reuze is.. Van een klassieke ham/kaas cordon bleu tot een cordon bleu met gorgonzola & venkelsalami of een glutenvrije cordon bleu.. Cordon bleu bestellen bij Slagerij Lantinga betekent verzekerd zijn van absolute topkwaliteit: alle cordon bleus zijn van speciaal geselecteerd vlees (door Meesterslager Bert-Jan Lantinga), allemaal huis- en handgemaakt en Quickfrozen, dus ingevroren met behoud van kwaliteit en voedingswaarden.