Wanneer ik [Jeremy] denk aan BBQ dan denk ik aan gezelligheid, vuur en vrienden. Er is tenslotte niks leuker dan lekker eten delen met de mensen van wie je houdt toch? Veel Nederlanderts halen een stoffig gourmetstel tevoorschijn elke kerst, gooien hier een gourmetschotel op die in de aanbieding was bij de supermarkt en kauwen het vlees vervolgens weg met een selectie van 13 kant-en-klare sausjes. Japan dacht er in 1866 anders over en Yakitori restaurants waren overal te vinden. Anno 2022 is dit nog steeds onderdeel van Japan's culinaire erfgoed. Een simpele oven gemaakt van klei… Zo simpel maar elegant is zijn simpliciteit.

Wat is Yakitori?

Yakitori is een gerecht van gegrilde kip aan een spies. Echt volgens de Japanse traditie wordt het vlees aan een kushi gespiesd, oftewel een braadspit van bamboe of staal. Vervolgens worden de spiesen gegaard boven houtskoolvuur en bij voorkeur ook nog op smaak gemaakt door een taresaus.
 
De gehele kip word gebruikt, dus echt  “nose to tail” eating. In Japan betekent dit inclusief organen en de crispy skin. Thuis hoef je natuurlijk niet zo exotisch te doen en kun je ook 'alleen' de vleugels, dijen, borst en poten gebruiken. In Japan wordt een hibachi grill gebruikt, waar de houtskool schroeiendheet van is en hiervoor gebruiken ze meestal de zeer dure Binchotan houtskool. Deze brandt harder en langer dan elk ander soort houtskool. 

Yakitori

Yakitori met tare saus

Yakitori is vandaag de dag niet meer weg te denken in de Japanse cultuur en heeft zich inmiddels verspreid door andere delen van Azië. Maarrrrr, yakitori wordt ook steeds populairder in het Westen. Het mooie aan dit type BBQ is dat het so damn simple is. Geen rubs en dikke sauzen of urenlang garen. In Japan gebruiken ze “tare”, een mengsel van hoogwaardige sojasaus en rijstwijn. Het vlees wordt gedipt in de tare tweemaal tijdens het grillen. Dezelfde saus wordt de hele avond gebruikt en met elke dip wordt de saus smaakvoller.
 
Ikzelf grill op een hibachi grill van Yakiniku en ik gebruik deze niet alleen voor kip, maar voor werkelijk alle soorten vlees dat zich hiervoor leent. Laat vooral jouw creativiteit de vrij loop! Wij maken net zo makkelijk beef yakitori's, dus leef je uit!

De voordelen van Yakitori?

- Makkelijk vooruit te bereiden, geen stress.
- Supersnel en super ekker, what’s not to love.
- Stuk leuker dan gourmetten en je huis ruikt niet naar rook.
- Mogelijkheid om te experimenteren met bijvoorbeeld ook vis en groenten
- Ontzettend gezellig om met vrienden te doen
 
Kijk eens naar de Yakitori or Korean BBQ gedeelte voor inspiratie of go crazy en verwen jezelf en some lucky friends met wagyu. Je kan het zo gek maken als jij maar wilt.

Bekijk Asian Assortiment >>