De vakantietijd is officieel begonnen en dat betekent dat veel Nederlanders afreizen naar een camping of vakantiepark Ik [Jeremy] ben bijna elke dag bezig met de BBQ dus ik vind een pauze best wel even lekker. Maar de meeste mensen kunnen juist heerlijk genieten van een goede BBQ tijdens hun paar weken ontspanning. Nou wil je het natuurlijk wel goed doen, want een speklap en een kippenpoot op de BBQ die brandt met de intensiteit van drieduizend zonnen is nou niet bepaald culinair. Maar wat moet je allemaal meenemen qua tools? De koffers zijn al zwaar genoeg! Wat voor vlees is geschikt voor een vakantie BBQ en hoe zorg je dat het vakantiepark niet affikt terwijl jij shirtloos Max Verstappen aan het toejuichen bent met de rest van het oranje publiek? Hier 5 tips om van jouw BBQ vacation een culinair spektakel te maken.

vakantie BBQ

1. Kies de juiste BBQ

Het laatste wat je wilt is een megazware BBQ meeslepen naar Zuid-Frankrijk, maar je wilt ook geen BBQ die zo cheap is dat die eigenlijk meteen  uit elkaar valt. Er zijn diverse goedkopere BBQ’s tegenwoordig te koop die goed en stevig gebouwd zijn, zoals de Everdure cube of de WGA van Weber. Licht qua gewicht, goede bouw kwaliteit en je kunt er zeker van zijn dat jouw producten hierop goed bereid kunnen worden. Een smoker is ook een optie! En ik hoor je al denken, “ha die vent is gek! Smokers zijn veel te groot en zwaar.” Maar tegenwoordig is er een hoop mogelijk, kijk bijvoorbeeld een naar de Pibos Navigator 150 of de Traeger ranger. Dit zijn kleine portable smokers die werken op pellets, waardoor je een product kunt smoken, maar ook de grillfunctie kan gebruiken. Echt een tool om indruk te maken op de rest van het vakantiepark of camping.
Wil je echt fancy doen, dan is een kleinere kamado ook erg leuk. Kijk anders even naar de Bastard compact of naar de Minimax van Big Green Egg. Kost allemaal iets meer maar dan heb je ook wat!

2. Veiligheid boven alles

Leuk om lekker te gaan vlammen op vakantie, maar de caravan affikken is toch wel iets minder leuk. Check ten eerste of het spelen met vuur überhaupt mag op je vakantiebestemming, en zo ja wat de regels precies zijn. Kies een stevige ondergrond met genoeg ruimte om de BBQ heen en voldoende verwijderd van de rest van de groep. Ik snap de verleiding maar probeer niet met blote voeten te werken, want dat is wachten op een ongeluk. Je kunt een emmer water bij de hand houden, maar ik zou wat zand eerder aanraden om de vlammen eventueel te doven mocht er iets mis gaan. Handschoenen en een schort komen altijd goed van pas, en ja I know you’re on vacation maar probeer niet helemaal bezopen de BBQ aan te steken. Vuur en alcohol gaan namelijk niet echt lekker samen.

3. Vlees meenemen of vlees daar kopen?

Geen BBQ zonder lekker vlees natuurlijk. Maar hoe kom er daar aan? Je kunt lokaal shoppen of zelf vlees meenemen, dat is all up to you. Laten bezorgen op je vakantieadres in NL of België kan sowieso. Check even bij je vakantiebestemming hoe zij omgaan met de bezorging van pakketten. Afgeven nbij de receptie is bijvoorbeeld vaak geen probleem, maar laat het ons dan even weten in de notities, zodat de chauffeur weet wat er van hem verwacht wordt.  Als je vlees meeneemt zorg dan dat alles goed koel bewaard wordt  en netjes is gewikkeld in plastic of is gevacumeerd zodat er geen kans is op kruisbesmettingen of vleessappen achterin de auto. Wij leveren met droogijs en als je het vlees in de doos laat, blijft het zeker 24 uur gekoeld. Ook een optie! Kijk bijvoorbeeld eens naar onze Burgers, braadworstjes of naar de Yakitori of Yakiniku selectie: vlees van waanzinnige kwaliteit en snel en makkelijk gaar. Maar lokaal vlees is - zeker in het buitenland - ook een leuke ervaring. Daag jezelf uit, ga naar de lokale markt en speur 'es even lekker rond. Toch wel iets leuker als de ALDI binnenlopen.
BBQ vlees

4. De juiste tools mee nemen

Zie je het al voor je? Je BBQ staat klaar, vlees is uitgepakt en ready to go en je familie staat watertandend achter je en aan het mee kijken hoe jij jouw BBQ skills laat zien. Maar dan… waar is de tang? Of misschien juist de kwast voor de BBQ saus of ben jij je thermometer vergeten? Het laatste wat jij wilt doen is nog in de hitte allemaal winkels af gaan om nog even wat spullen voor de BBQ te kopen. Kost vaak te veel geld en dan is het ook nog eens van mindere kwaliteit. De volgende tools zijn altijd goed om mee te nemen:
- Tang
- Snijplank
- Mes
- Theedoeken
- Kwast
- Thermometer
- Aanmaak wokkels
- Aansteker
- Aluminium folie
- BBQ rub

5. Bijgerechten

Het geheim van een geslaagde BBQ zijn toch ook de bijgerechten. Jij hebt maar beperkt grill oppervlak om mee te werken, en alleen maar vlees eten als avondeten kan ook niet de bedoeling zijn. Het is juist veel leuker om een breed assortiment te hebben aan keuze. Dus zet vooral je reisgenoten aan het werk. Coleslaw, aardappelsalade, stokbrood, diverse groenten en zelfs lekkere krokante frietjes zijn makkelijk en snel om te maken en tillen jouw vakantie BBQ nét even naar een hoger niveau.

BBQ Vlees meenemen naar je vakantiebestemming? Goed idee! Heb je meteen de nodige voorpret en kom je ook niet voor verrassingen te staan...

HAPPY HOLIDAYS!