Wow het is alweer bijna augustus, de tijd vliegt voorbij en momenteel zitten we in “peak BBQ season”. Niet dat ik [Jeremy] stop met lekker grillen tijdens de herfst of zelfs de koude wintermaanden maar de zomerse temperaturen brengen toch wel de echt BBQ vibes naar buiten in veel mensen. Wellicht zit je te denken om een BBQ te organiseren met dit zalige weer en groot gelijk heb je. Maar de realiteit is ook dat het leven alleen maar duurder aan het worden is en dit voelen wij helaas allemaal. Toegegeven, voor goedkoop vlees zit je op de verkeerde webshop. Wij zijn meer van 'minder vaak, maar goed en eerlijk vlees eten'. En de kwalitatieve rassen met een eerlijke herkomst, hebben een ander prijskaartje dan de plofkip uit menig supermarkt. Da's logisch. Desalniettemin kan er her en der best wat gesneden worden in het budget. Alle beetjes helpen immers? Hieronder 5 budget tips voor een culinair BBQ feest.

Budget BBQ

1. Kies je vlees zorgvuldig

Geloof me, het is fantastisch om een mooie USDA Prime ribsteak op de grill te gooien (mijn god wat smaakt die goed). Maar kiezen voor goedkopere cuts die iets meer liefde nodig hebben kan net zo lekker zijn. Diamanthaas, skirt steak en Denver steak zijn bijvoorbeeld stiekem best betaalbaar, maar wel erg lekker. Zo lever je niet in qua smaak, maar je portemonnee doet een stuk minder pijn. En een alltime tip: kies niet voor kipfilet maar voor kippendijen. Lekker mals en wederom nog goedkoper ook. En heb je onze ambachtelijke worsten en/of burgers al geprobeerd? We hebben tig smaken en durf inmiddels te zeggen dat deze tot onze specialiteiten behoren. Alles komt namelijk uit eigen worstmakerij. Cheddar/Jalapeno bijvoorbeeld, is 100% scoren. Puur ambacht en daarmee leuk je elke BBQ op! Smoke ze of gooi ze op de BBQ, you can’t go wrong really. Laat de kreeft en krab links liggen en kies voor bijvoorbeeld mosselen.

2. Groenten & bijgerechten

Oké, groenten zijn vandaag de dag ook niet megagoedkoop, maar je maakt de BBQ er wel makkelijk compleet mee. Groenten zoals maiskolven zijn relatief goedkoop en lekker voor jong en oud, maar ook groente zoals knolraap, bloemkool, paddenstoelen, uien, bieten etc zijn bijzonder lekker op de BBQ en op deze manier leer je ook nieuwe gerechten maken. En wat dacht je van aardappels? Daar zijn wel 30 gerechten mee te verzinnen die top zijn op de BBQ. Wat denk je van gepofte aardappel, loaded potato skins of aardappelen hasselback style? En dan hebben we nog stokbrood. Ga voor ambachtelijke rustieke broden met een goede kruidenboter. Liefst zelf gemaakt, is namelijk zo gedaan. Geeft net even een extra dimensie, iedereen houdt ervan en het is stiekem een goed vuller!

3. Brunch BBQ is always a good idea

Nou zijn wij hier al gauw blij met een kom muesli of een boterham met pindakaas in de ochtend. Maar je kunt ook een BBQ party rond 11 uur houden, ideaal voor vrienden met kids. Wat geld scheelt is dat je de bieren en wijnen achterwege kunt laten (of niet, het is jouw feestje) en producten zoals eieren, bacon, brood een aardappels voor hashbrowns zeker niet duur zijn. Of wat dacht je van een homemade frittata. Dit zijn allemaal producten die betaalbaar zijn en je kan hiermee goed een groep mensen culinair verwennen zonder een fortuin uit te geven. Bij de recepten vind je divere recepten die je voor een Brunch BBQ kunt inzetten. Pulled pork eggs benedict bijvoorbeeld. Of Bonuts. Dat zijn - jawel - donuts met bacon omwikkeld. Goed te doen én net even wat anders!

4. Low & Slow

BBQ is óóit ontstaan doordat mensen die minder te besteden hadden creatief moesten omgaan met de taaie en minder lekkere stukken vlees. Delen van de nek, wangen, buik en staart zijn over het algemeen nog altijd goed betaalbaar en het enige wat ze nodig hebben is tijd. Het vet en collageen hebben de juiste hitte en tijd nodig om af te breken, maar het eindresultaat als het juist gegaard is, is bijzonder lekker. Low & slow garen is ontzettend dankbaar werk en bijna elke BBQ liefhebber vindt het heerlijk om de hele dag in de weer te zijn met bijvoorbeeld procureur, spareribs of buikspek. En wat denk je van beer canned chicken? Maak grote hoeveelheden, waarvan je vervolgens extra porties kunt invriezen voor volgende maaltijden. Pulled pork nacho's zijn fantastisch, maar pulled pork is sowieso multi-inzetbaar. Geldt ook voor buikspek. Heerlijk tussen een broodje of door de salade. En wat denk je van pulled beef door de pasta? Is super! Met gerechten als pulled pork tussen een broodje, zorg er bovendien voor dat je gasten in no-time vol zitten en - mits goed bereid - je zet jezelf mooi als echte BBQ'er op de kaart!

5. Maak je eigen sauzen.

Ik heb het wel eens eerder gezegd, maar potverdikke wat houden wij hier toch van sauzen en marinades. De keuze in de supermarkten wordt elk jaar groter lijkt het wel en het kan verleidelijk zijn om de winkelwagen vol te gooien. Kan ook best aantikken en bovendien geven die flessen saus je BBQ juist een 'goedkoper tintje'. Je eigen sauzen en marinades leren maken scheelt geld, is leuk om te doen, maar tilt je BBQ óók naar een hoger niveay. Door goedkopere delen vlees te marineren worden ze malser en smaken ze beter. Een win/win situatie. Eigen sauzen zoals een simpele aioli, chimichurri of BBQ saus zijn leuk en cheap om te maken en smaken ook altijd lekkerder dan de sauzen van de supermarkt volgepompt met E-nummers! Is dus een aanrader. Binnenkort meer hierover.

Voor nu: enjoy your BBQ! Als je het doet, doe het dan goed in elk geval en maak handige keuzes! Dan maar wat minder vaak...

BBQ vlees uitzoeken? Neem de tijd en scroll even rustig door het assortiment. Wie weet waar je door geïnspireerd raakt!