Een goede chef weet: het succes van een gerecht zit ‘m in de details. Een mooi bijgerecht, een verfijnde saus of een goede salsa als finishing touch. Chimichurri is zo’n salsa. Een Zuid-Amerikaanse salsa om precies te zijn. In landen als Argentinië, Brazilië en Uruguay krijg je het standaard bij je vlees. Want de frisse, ietwat zurige smaak gaat heel lekker met goed gemarmerd vlees. Picanha bijvoorbeeld, als we toch lekker in Zuid-Amerikaanse sferen zitten…

Wat is chimichurri?

Chimichurri is een salsa die veel wordt gegeten bij gegrild vlees en zijn oorsprong vindt in Argentinië. Bij de huiselijke asado [BBQ] kom je chimichurri met veel regelmaat tegen. Soms wordt vlees erin gemarineerd, maar meestal wordt het als salsa erbij geserveerd. Chimichurri is hoe dan ook niet meer weg te denken uit Zuid-Amerikaanse vleeslanden als Argentinië en Uruguay. Maar ook in Europa is de salsa razendpopulair, simpelweg omdat het zo goed samengaat met gegrild vlees. Jord Althuizen weet het goed te verwoorden: “Een zuurtje bij vette barbecuegerechten trekt de deken van je smaakpapillen en zorgt ervoor dat je alles tot in detail proeft.”

Hoe is chimichurri ontstaan?

Chimichurri – in Argentinië bekend als chimi - is ontstaan in de 19e eeuw en dankt zijn naam aan de Ier Jimmy McCurry, een onafhankelijkheidsstrijder die naar verluidt de salsa voor het eerst maakte. De lokale bevolking had echter wat moeite met het uitspreken van zijn naam en maakte er al gauw chimichurri van. Zegt men. Of het waar is, zullen we waarschijnlijk nooit weten. Want er doen meer verhalen de ronde over het ontstaan van de naam.

Hoe maak je chimichurri? chimichurri

Vroeger werd chimichurri gepekeld, maar vandaag de dag doet azijn de truc om te conserveren. Azijn is samen met olie dan ook het basis ingrediënt voor de Zuid-Amerikaanse salsa. Rode wijnazijn om precies te zijn, maar witte wijnazijn mag natuurlijk ook. Overige ingrediënten zijn: (fijngehakte) platte peterselie en oregano en naar smaak rode ui, tijm, oregano, knoflook, laurier, zwarte peper, grof zeezout en bieslook. De pittige versie bevat rode peper en als je écht gek wilt doen kun je er koriander aan toevoegen. Maar daar wordt dan weer niet iedereen blij van. Best is om alle droge ingrediënten te hakken of met een vijzel te malen en pas later de azijn en olie toe te voegen. Dan blijven de smaken mooi intact! Blenden is uit den boze, want dan krijg je nooit een salsa effect. Of aliño, zoals de Argentijnen zouden zeggen. Zolang de frisheid maar blijft overheersen!Nog even een nachtje de koeling in en je hebt een salsa ramvol smaak. Overigens zijn er meerdere recepten van chimichurri in omloop, dus als je hem zelf wilt maken, houd vooral je eigen smaak aan. Het is een groene kruidensalsa, dus daar kun je best het één en ander in switchen. Op die aliño zijn inmiddels tig varianten, want praktisch elk Argentijns huishouden claimt hét recept in huis te hebben. En natuurlijk valt over smaak ook niet te twisten. Zo doen paprika, rode ui en tomaat het ook bijzonder goed in chimichurri. Je ziet dus tegenwoordig rode chimichurri, die óók heel lekker samengaat met vlees.

Waar eet je Chimichurri bij?

We zeiden het al eerder: chimichurri wordt in Argentinië standaard geserveerd bij rundvlees. En in Argentinië komt rundvlees 9 van de 10 keer van de grill of barbecue. De frisse smaak van de salsa gaat waanzinnig goed bij gegrilde steaks. Picanha ligt dan voor de hand, maar chimichurri en cote de boeuf is bijvoorbeeld ook een fijne combinatie. Of bavette. Of eigenlijk elke andere steaks. Soms wordt vlees gemarineerd in chimichurri, maar als je het ons vraagt eet je deze frisse salsa lekker ‘on the side’…

Chimichurri gaat overigens  ook prima samen met garnalen, kip en varkensvlees. Maar roer je de salsa door de mayonaise, dan heb je een fijne BBQ saus en in combinatie met boter ontstaat een frisse  kruidenboter. Extra maken is dus altijd een goed idee! Hoe lang je chimichurri kunt bewaren? In een weckpotje kun je zelfgemaakte chimichurri zo’n twee weken bewaren, maar de vraag is natuurlijk of je dat gaat halen….

Recepten met Chimichurri

Wil je aan de slag met deze mooie salsa? Bij onze recepten vind je diverse varianten van deze salsa. Een hele klassieke vind je in dit recept: Picanha met chimichurri Daar vind je er overigens meer van op onze website.

Maar we hebben ook een aantal varianten beschikbaar, zoals dez:  short ribs met chimichurri of een skirt steak met rode chimichurri

Genoeg inspiratie dus! Nu zelf aan de slag? Wij vinden het superleuk als je je creatie deelt op instagram of facebook. Een @instabutchery tag #sharethegoodfoodfeeling erbij zou helemaal top zijn, want dan kunnen we je volgen!

Let’s Gooo!

Bekijk alle recepten >>